Fokus på EQT i börsöppningen

Stockholmsbörsen kan i den inledande tisdagshandeln återhämta sig en aning, efter måndagens rejäla nedgång som kom sedan deppiga tyska inköpschefer i tillverkningssektorn pressat framförallt industriföretagsaktier.
Fokus på EQT i börsöppningen - nasdaq-omx-affarsvalrden-700_binary_6867910.jpg

Storbolagsindexet OMXS30 väntas öppna upp 0,2 procent enligt IG Markets förhandel, efter måndagens nedgång på 1,8 procent till nivån 1.638 som var något större än nedgången i Europa. USA-börserna uppvisade knappt några förändringar på måndagen. På tisdagsmorgonen är USA-terminerna upp omkring 0,2 procent, i likhet med de ledande europeiska börsterminerna.

Asienbörserna klättrade överlag försiktigt uppåt på tisdagen. De kinesiska fastlandsbörserna gick i täten för uppgången med stöd från löften om stimulanser till Kinas inbromsande ekonomi. Från handelskrigsfronten rapporteras att den kinesiska regeringen har gett flera företag tillstånd att köpa amerikanska sojabönor tullfritt.

På tisdagen är det handelspremiär på Stockholmsbörsen för EQT. Riskkapitalbolagets noteringserbjudande övertecknades mer än 10 gånger och priset i erbjudandet blev 67 kronor per aktie, vilket var i den övre delen av det preliminära intervallet på 62-68 kronor.

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB, har presenterat nya finansiella och operationella mål samt ny utdelningspolicy i samband med att bolagets B- och D-aktier tagits upp till handel på Nasdaq Stockholms huvudlista. Målen kring belåningen är mer försiktiga än tidigare medan målet för storleken på fastighetsbeståndet skruvas upp.

Forskningsbolaget Lidds har presenterat positiva preliminära resultat från sin fas 2B-studie med bolagets längst framskridna projekt, Liproca Depot mot prostatacancer (LPC-004). Studien visar på en kraftig nedgång i det så kallade PSA-värdet.

Beowulf har meddelat att resultat från Vardas prospekteringsarbete i Wolf Mountain, Kosovo, visar potential för ekonomisk mineralisering över ett “extensivt” bly-zinkmineralserat system.

Bland rekommendationer kan noteras att Macquarie har sänkt sin på stålbolaget SSAB till neutral. En annan analysfirma, Morgan Stanley, har samtidigt sänkt sin riktkurs på SSAB från 45 till 42 kronor, men upprepar rekommendationen övervikt.

Bussföretaget Nobina har fått sänkt rekommendation från Pareto Securities till behåll. Riktkursen sänks till 68 från 70 kronor. Aktien, som gått upp med 20 procent de tre senaste månaderna, stängde på 63:40 kronor i måndags.

Finanskoncernen Catella meddelade strax innan stängning på måndagen nedskrivningar om sammanlagt 82 miljoner kronor av två låneportföljer. Aktien slutade 5,2 procent ned.

Omregleringens år 2019 har varit hårt mot Kindred, men bettingbolagets vd Henrik Tjärnström lovar bättring i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

“Sverige kommer att fortsätta förbättras och inom en tid så kommer vi att vara tillbaka på samma lönsamhet som innan omregleringen. Hur lång tid det tar är lite upp till oss hur länge vi vill ligga på en högre nivå av marknadsföringsinvestering i Sverige”, säger Kindred-chefen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.