Fokus på Kina och cancerläkemedel i Astra Zeneca-rapport

Astra Zenecas cancerläkemedel Tagrisso, Infimzi och Lynparza är nyckeldrivkrafter.
Fokus på Kina och cancerläkemedel i Astra Zeneca-rapport - astra-zeneca-700_binary_6840022.jpg

Försäljningen av cancerläkemedel, utvecklingen i Kina och intäkter från samarbeten väntas ligga i fokus när läkemedelsbolaget Astra Zeneca släpper sin delårsrapport för det andra kvartalet 2019. Det framgår av några analyser inför läkemedelsbolagets rapport.

Med en låg förväntad nivå på intäkter från samarbeten under det andra kvartalet (externalization revenue) förväntas de totala intäkterna för kvartalet möjligen kunna visa en lägre siffra än under övriga kvartal under 2019.

Kepler Cheuvreux framhåller att Astra Zenecas cancerläkemedel Tagrisso, Infimzi och Lynparza är nyckeldrivkrafter. Dessa cancerläkemedel uppges kunna accelerera i USA. På längre sikt bedöms läkemedlen som underskattade, enligt Kepler Cheuvreux.

Credit Suisse förväntar sig att Kina kommer att förbli en positiv drivkraft efter att Astra Zeneca i det andra kvartalet 2019 övertog Pfizers plats som största globala läkemedelsbolag i Kina sett till försäljningen. Till skillnad från andra globala läkemedelsbolag i Kina som möter väsentliga patentutgångar har Astra Zeneca endast patentutgång, för kolesterolsänkaren Crestor.

Sett till forskningen pekar Kepler Cheuvreux ut immunterapiläkemedlet Imfinzi som ett område där Astra Zeneca gått framåt. Imfinzi sågs bland analytikerkåren för några år sedan som Astra Zenecas framtidshopp.

Trots att lungcancerläkemedlet Imfinzi är på god väg att nå så kallad blockbusterstatus, det vill säga en årlig försäljning överstigande 1 miljard dollar, befinner sig försäljningen ännu så länge på en nivå långt under både Astra Zenecas egna såväl som analytikernas tidigare förväntningar på läkemedlet. Om analytikernas konsensus enligt Infront Data på en försäljning om 329 miljoner dollar för Imfinzi i det andra kvartalet slår in skulle läkemedlet ha uppnått blockbusterstatus på en rullande tolvmånadersperiod.

Under 2014 gick Astra Zeneca själva ut med en siffra om att Imfinzi, som då gick under namnet Medi4736, hade en potential att nå en årlig toppförsäljning på omkring 6,5 miljarder dollar samtidigt som analytikernas motsvarande estimat sträckte sig från 2-7 miljarder dollar.

Resultaten från den så kallade Caspian-studien i fas 3 med Imfinzi vid behandling i småcellig lungcancer ser Kepler Cheuvreux en potential på cirka 3 miljarder dollar. Utfallet beskrivs som ”oväntat, tidigt och positivt”. Kepler Cheuvreux bedömer att Imfinzi i indikationen kan ha en fördel på minst tre månader i total överlevnad över konkurrenten Roches läkemedel Tecentriq.

Rapporten släpps klockan 8 svensk tid på torsdagen den 25 juli, med en efterföljande presentation för media klockan 10.15 och en telefonkonferens klockan 13.

 

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.