Folkpartiet öppnar för sänkning av överskottsmålet

Folkpartiet kan tänka sig en sänkning av överskottsmålet på nuvarande 1 procent av BNP, till 0,5 procent, och är beredda att samverka med regeringen om den "visar att den värnar om en stram finanspolitik".

Det skriver Erik Ullenhag, ekonomiskpolitisk talesperson för Folkpartiet, och Mats Persson, skattepolitisk talesperson i ett debattinlägg i Dagens Nyheter på lördagen.

Sverige behöver enligt Folkpartiet ett långsiktigt hållbart finanspolitiskt ramverk som säkerställer tilltron till de offentliga finanserna.

“Ett sådant ramverk måste vara förankrat över blockgränsen, möjliggöra centrala investeringar för framtiden och inte arbeta emot strukturpolitiskt riktiga reformer”, skriver Ullenhag och Persson.

Folkpartiet tänker därför “inte medverka till att ett avskaffat överskottsmål förskjuter spelplanen på ett sådant sätt att transfereringssystemen byggs ut och den löpande offentliga konsumtionen växer”.

“Om regeringens utgångspunkt däremot är att målet för det finansiella sparande fortsatt behöver vara förankrat över blockgränsen, och fortsatt ska värna en stram finanspolitik är vi självklart beredda att ta ansvar och samverka”, avslutar Ullenhag och Persson.

Sveriges regering har gett Konjunkturinstitutet i uppdrag att analysera konsekvenserna av att ändra den målsatta nivån för det finansiella sparandet från 1 procent av BNP i genomsnitt över en konjunkturcykel till 0 procent av BNP i genomsnitt över cykeln. Uppdraget ska redovisas till regeringen senast den 14 augusti 2015.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.