Folksams vd Jens Henriksson: ”En stabil och tråkig investering”

Folksams vd Jens Henriksson kommenterar fredagens storaffär där ett konsortium köpte Fortums svenska elnätsverksamhet för drygt 60 miljarder kronor.

Sent på fredagskvällen den 13 mars, under den så kallade Solitairetimmen*, offentliggjordes en av Sveriges största företagsaffärer genom tiderna. Ett konsortium bestående av Första och Tredje AP-fonden, Folksam med dotterbolag, samt kanadensiska Borealis hade köpt Fortums svenska elnät för 6,6 miljarder euro.

Den senaste svenska storaffären i energisektorn var när Vattenfall år 2009 köpte nederländska Nuon för 8,8 miljarder euro. Vid tidpunkten beskrevs köpet som en drömaffär av Vattenfalls dåvarande vd Lars G Johansson. I dag är de flesta överens om att köpet snarare var en mardröm.

– Jag tänker inte recensera den affären. Men det är lite som att de köpte bilarna som går över Öresundsbron medan vi köper själva bron, säger Folksams vd Jens Henriksson till Affärsvärlden och fortsätter:

– Det här är en stabil och tråkig investering till förmån för våra kunder.

I ett och ett halvt år har ett hundratal personer arbetat med köpet. Enligt Folksams vd är det en väldigt långsiktig investering där planen är att stå kvar som ägare i 30 år eller mer.

Varför sker köpet just nu?
– Detta sker ju i en lågräntemiljö där livbolag och försäkringsbolag letar efter ställen att placera pengarna i. I det läget är det här en attraktiv investering där vi engagerar oss för att ge kunderna en långsiktigt god avkastning.

Det förvärvade elnätet ska enligt Henriksson läggas i ett helt nytt bolag som i dagsläget saknar ett namn. Vilka personer som ska ingå i bolagsstyrelsen har han ”ingen aning om” trots att arbetet med affären alltså pågått i över ett år.

Under den tiden borde ni ha kommit fram till vilka personer ni skulle vilja se i toppen av det nya bolaget?
– Jo, det borde man, men det tänker jag inte säga nu.

Du menar att det finns några namn redan?
– Vi är ju fyra stycken ägare och vi kommer ju alla att få tillsätta representanter. Det är klart jag tänker på vilka personer jag vill ha i styrelsen och det har jag gjort länge.

Vill du själv ha en roll i det nya bolaget?
– Jag återkommer till det när jag vet. Eller inte när jag vet utan när jag kan säga det.

Du vet redan nu alltså?
– Det är ju så att ingenting är färdigt förrän allt är färdigt.

*Solitairetimmen är det desinformationsfenomen som uppkallats efter ett numera avnoterat flygleasingföretag som hade för vana att kabla ut sina nyheter, nästan alltid obehagliga, när chansen var som störst att få så lite uppmärksamhet som möjligt. Typiska sådana tidpunkter är sen fredagseftermiddag eller dag före helgdag när börsen går på tomgång eller alla dagar efter deadline på ekonomisajter och papperstidningsredaktionerna.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annons från Invesco
    Annons från Trapets