Folksams vd ska utreda överskottsmålet

Folksams vd och koncernchef Jens Henriksson har fått uppdraget att som "opolitisk ordförande" utreda överskottsmålet i en parlamentarisk kommitté.

Det uppger finansminister Magdalena Andersson och biträdande finansminister Per Bolund i ett debattinlägg i Dagens industri på tisdagen.

Regeringen har tidigare påpekat att det är ”rimligt att överväga” en förändring av överskottsmålets nivå och under våren fick Konjunkturinstitutet i uppdrag att analysera konsekvenserna av att ändra den målsatta nivån. Därefter ”planerades det för samtal i samband med Konjunkturinstitutets avrapportering”, heter det.

Men då Alliansen ställt krav att samtalen sker i form av en parlamentarisk kommitté, skriver ministrarna nu att de ser ”inga problem med att tillgodose detta”.

Vidare skriver de att kommittén inte ska ta mer tid än nödvändigt för sitt arbete. Slutbetänkandet ska lämnas i oktober 2016 med delbetänkande i april 2016.

”Då en utdragen diskussion riskerar att öka osäkerheten om banan för den framtida ekonomiska politiken finns inget skäl att dra frågan i parlamentarisk långbänk, vilket också betonats av Finanspolitiska rådet”, framgår det av debattinlägget.

Avslutningsvis välkomnar regeringen att även oppositionen nu ”ser behovet av en översyn av målet för det finansiella sparandet och ser fram emot att få diskutera frågan grundligt”.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco