Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

"Fondbolagen skapar tillgångsbubblor"

2012-10-22 09:45
Sophie Nachemson-Ekwall. Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Privatägandet av aktier faller. Institutionella investerare äger nu 90 procent av alla aktier. ”Det är skadligt för ekonomin”, säger forskaren Sophie Nachemson-Ekwall till Ekot.

I september ägde fysiska personer drygt elva procent av det samlade värdet av aktier noterade på svenska handelsplatser. Detta enligt nya siffror från Euroclear, tidigare Värdepapperscentralen, som Ekonomiekot tagit del av.

2005 ägde privatpersoner motsvarande 15 procent av alla svenska aktier, 1970 ägde privatpersoner hälften och 1985 en tredjedel av aktierna.

- Det är ju delvis politiskt styrt. Man ville ha mera fonder, det började med allemansfonder, AP-fonder och annat. Man har inte stimulerat det fysiska ägandet. Det tror jag är väldigt synd för ett samhälle. Jag skulle vilja att vi fick tillbaka en kraft för de fysiska ägarna, säger Mariana Burenstam Linder, vd för den finansiella rådgivaren Burenstam och Partners till Ekonomiekot.

Hon syftar på skattepolitiken som uppges vara en stor anledning till att många privatpersoner lämnar aktiemarknaden. Att olika skatteupplägg uppmanar till att spara i fonder i stället för att direktinvestera i aktier beskrivs som ett problem.

Även Sophie Nachemson-Ekwall, som nu doktorerar i bolagsstyrning vid Handelshögskolan i Stockholm, säger till Ekonomiekot, att fondbolagen som måste förhålla sig till olika index och därmed har allt för liknande strategier.

-Det farliga är att alla jagar samma aktier och det skapar tillgångsbubblor. När de kraschar har du mycket högre kostnader för samhället än bara för det enskilda bolaget. Det är precis vad vi såg under finanskraschen, vi såg det under börskraschen vi såg det under it-kraschen. Det är skadligt för ekonomin, säger Sophie Nachemson-Ekwall.

Jonas jonas_melzer

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom