Fondjätten: Råvarurallyt får slut på ånga

2016-03-09 11:17 Elin Hanspers
Foto: Jim West / Alamy/All over press

Fondjätten Fidelitys Tom Stevenson tror inte att råvarurallyt kommer att hålla i sig.

Under de senaste veckorna har råvarupriserna stigit rejält. Oljepriset har för första gången under 2016 passerat 40 dollar-strecket och även järnmalmspriset har stigit kraftigt, med den största dagsvisa uppgången någonsin under måndagen.

Vissa kännare tror att uppgångarna indikerar att råvarupriset nått botten och att priserna kommer att fortsätta stiga de kommande månaderna, men många spår istället att uppgången är tillfällig och att priserna kommer fortsätta vara låga. En av dessa är Fidelitys investeringschef Tom Stevenson. Det skriver Business Insider.

- Mina känslor inför råvarurallyt är att det nog kommer att få slut på ånga eftersom de fundamenta som driver marknaden är oförändrade och de består i att vi har en enorm övertillgång på råvaror, säger han till BBC.

Han menar att efterfrågan är svag och att de senaste siffrorna från Kina pekar på att den globala handeln förlorar fart.

Även Goldman Sachs har gått ut och sagt att råvarurallyt inte kommer att hålla i sig och har pekat på att efterfrågan inte har ändrats. Banken tror bland annat att järnmalmspriset kommer att vara tillbaka till 35 dollar per ton under årets sista kvartal.

Elin Hanspers

Premiumnyheter

Aktuellt inom