Fondsparare lämnar Kinafonder

Mot bakgrund av den senaste tidens turbulens på Kinas börser, som med lägst varit nere på avkastningsnivåer om -30 procent under året, noterar både Nordnet och Avanza att många fondsparare rörde sig bort ifrån Kinafonder under juli.

”Fondspararna har nerverna på utsidan när det gäller Kina. Det är en oerhört nervös marknad med stora svängningar, och under juli har fondspararna tagit det säkra före det osäkra och rensat sina portföljer från Kinafonder”, säger Johan Tidestad, kommunikationschef på Nordnet, enligt ett pressmeddelande.

Både Nordnet och Avanza har sett en överlag lägre aktivitet under semestermånaden juli men trenden är tydlig, de fondsparare som är aktiva lämnar Kina.

Högst upp på säljsidan hos de två nätmäklarna återfinns alltså Kinafonder, såväl som andra Asienfonder. På köpsidan är det läkemedel, räntefonder och Sverige-fonder som dragit till sig mest kapital.

Avanzas sparekonom Claes Hemberg påpekar dock att många sparare har ”kroniskt mycket pengar oinvesterade” och saknar avkastning på varannan sparkrona, enligt ett pressmeddelande.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets