Fordonslyft på Tokyobörsen

De asiatiska börserna rörde sig mestadels i positivt territorium på fredagsmorgonen, men det var med överlag små rörelser. Japanska Nikkei stod ut något, medan kinesiska index var näst intill oförändrade.
Fordonslyft på Tokyobörsen - asien-tokyo-bors-700_binary_6968726.jpg

Index handlades avvaktande efter nattens kinesiska makrodata som visade den lägsta tillväxttakten på nära 30 år. Tillväxten sjönk till 6,1 procent 2019. I fjärde kvartalet summerades BNP-tillväxten till 6,0 procent, enligt Kinas nationella statistikbyrå.

Enligt uppgifter till nyhetsbyrån Reuters överväger Kinas ledare nu att sänka målet för hur stor tillväxten ska vara till ett målområde kring 6 procent, ned från tidigare målsättning om 6-6,5 procent. Det finns dock vissa skäl till optimism och tecken på att botten på cykeln börjar närma sig, menade Daniel Gerard, strateg på State Street Global Markets.

“Det är positiva siffror för Kina. All data som kommit in från industriproduktion, handeln, kapitalmarknaden, visar tecken på återhämtning”, sade han.

I övrig makronyhetsväg lät Sydkoreas centralbank styrräntan ligga fast på 1,25 procent på fredagen, helt i enlighet med förväntan. Seoulbörsens Kospi-index handlades upp 0,1 procent.

Nikkei 225 handlades upp 0,5 procent med ett flertal av fordonsbolagen i täten. Mazda var upp med knappt 6 procent, Subaru och Suzuki steg båda över 4 procent och Nissan omkring 1,5 procent. Den globala ettan Toyota var dock oförändrad.

I Hongkong var bilden motsatt vid 7.45-tiden. Där backade Volvo Cars-systerbolaget Geely Automobile 2,4 procent. Hang Seng-index handlades dock oförändrat. I Kina var Shanghaibörsens kompositindex oförändrad samtidigt som teknikpräglade Shenzhens var upp med 0,2 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG