Företagens prisförväntningar stabila

2016-01-22 08:44 Affärsvärlden SIX

Företagens förväntningar om den genomsnittliga prisutvecklingen i Sverige är stabila. Fler företag än tidigare tror dock att deras egna priser kan öka snabbare än tidigare.

Det visar SKOP:s senaste undersökning av företagens pris- och inflationsförväntningar.

"Inför 2016 råder det stabila förväntningar om den genomsnittliga prisutvecklingen i Sverige", säger SKOP:s analytiker docent Örjan Hultåker.

SKOP:s prisindex för de genomsnittliga priserna i Sverige har sjunkit med 1,9 enheter från +11,2 i oktober till +9,3 i december. 23,6 procent av företagen tror på snabbare genomsnittlig prisökningstakt, ned från 23,7 procent.

Fler företag än tidigare tror samtidigt att deras egna priser kan öka snabbare, men fortfarande betvivlar många att de kan kompensera sig för prisutvecklingen.

Index för prisförväntningar för det egna företagets produkter och tjänster var i december +4,9. Det är en ökning med 4,1 enheter sedan i oktober (+0,8).

"Fortfarande betvivlar många företag att de kan kompensera sig för den genomsnittliga prisutvecklingen. De mindre företagen upplever i mindre utsträckning än de större att de kan kompensera sig", säger Örjan Hultåker.

Mellan den 3 och 9 december 2015 intervjuades drygt 600 företagare och företagsledare i privata företag med minst en anställd.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom