Förlorare på en blomstrande spelmarknad

Spelbolaget Betsson har tappat tempo. Och det dröjer innan det pågående förändringsarbetet syns i siffrorna.
Förlorare på en blomstrande spelmarknad - betsson-poker-affarsvarlden-700_binary_6887838.jpg

Spelbolagen på Stockholmsbörsen har under väldigt många år varit en fantastisk sektor att äga aktier i. Bara det senaste året har till exempel operatören Leovegas och livekasinoleverantören Evolution Gaming mer än fördubblats. På förlorarlistan hittar vi operatören Betsson som är den ohotat största förloraren. Aktien har tappat 30 procent det senaste året och dryga 60 procent sedan kursrekordet för exakt två år sedan.

Störst bidrag till raset är att aktiemarknaden nu bakar in väsentligt högre risk i Betssons framtida vinster och har multipelkontraherat vinstmultiplarna tillbaka till p/e 10 från att tidigare legat kring p/e 17. Utöver det krymper även Betssons årsvinst för första gången någonsin.

Affärsvärlden har ringt runt till flera analytiker och förvaltare. Listan på osäkerhetsfaktorer är lång och innefattar bland annat en hög och stigande personalomsättning och höga produktutvecklingskostnader för front end-systemet OBG och den egenutvecklade sportboken.

Dessutom genereras en stor del av vinsten, så mycket som hälften, i politiskt instabila Turkiet och på den oreglerade spelmarknaden Nederländerna. På den kvarvarande kärnverksamhet i Sverige och Norden tappar bolaget marknadsandelar och växer knappt organiskt.

I september lämnade Ulrik Bengtsson och Pontus Lindwall har klivit in som vd för tredje gången.

Väntar skördetiden som förre vd Ulrik Bengtsson kommunicerade i våras när han köpte aktier? Svaret dröjer.

– Det var en svår fråga. Vi är inne i en tid av förändringar just nu. På det stora hela så har vi en bra tillgångsmassa i bolaget men Betsson är i en förändringsperiod som vi måste gå igenom för att kunna komma tillbaka till en bättre prestanda i bolaget, säger Pontus Lindwall.

Detta är en kortversion av Från börsgunstling till blankningsfavorit. Prenumeranter kan logga in och läsa hela texten här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.