Förmögenhetsförvaltare halverar aktieinnehavet

Så sent som i januari höjde Danske Bank Wealth Offerings andelen aktier i portföljen. Nu halverar man innehavet, skriver dn.no.
Förmögenhetsförvaltare halverar aktieinnehavet - danske-bank-700-170116_binary_6818292.jpg

Danske Banks förmögenhetsförvaltning hade i januari en övervikt av aktier på upp till 50 procent av det totala innehavet. Nu nedjusterar man andelen aktier till 25 procent, på grund av lägre optimism till aktiemarknaderna.

– Vi vill vara lite mer försiktiga, säger Christian Lie, strateg på Danske Bank Wealth Offerings till dn.no.

Han ger tre orsaker till den dämpade aktieoptimismen på Danske Bank.

Färre positiva överraskningar i marknaden, både i USA och globalt. Enligt Danske Bank har de nyckeltal som framkommit om USA:s, Europas och Kinas ekonomi utvecklats stabilt över analytikernas förväntningar, vilket har ökat investerarnas riskbenägenhet. Den trenden tror Danske Bank ska avta framöver.

Förväntningar på högre räntor i USA. Danske Bank tror att räntehöjningarna kan bli större än av vad marknaden prisat in. Räntehöjningar leder ofta till lägre avkastning på aktiemarknaden.

Politisk risk i USA och Europa. Danske Bank tror att även den här risken underskattas av marknaden.

Även om aktieoptimismen har svalnat är Danske Bank fortsatt positiva till aktier framgent. Det gäller särskilt europeiska aktier.

– Europa är en mer öppen och handelsorienterad ekonomi än USA och kan därmed i större grad kapitalisera på tillväxten i världsekonomin, säger Christian Lie till dn.no.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco