Försiktig uppgång väntas på börsen

Stockholmsbörsen väntas få en lugn start i en hävdad tendens när börsen slår upp dörrarna på tisdagen. Fokus är riktat mot såväl konjunktursignaler som veckans handelssamtal mellan USA och Kina.
Försiktig uppgång väntas på börsen - nasdaq-omx-affarsvarlden-700_binary_6891975.jpg

USA-börserna backade något på måndagen då investerarna försökte tolka signalerna inför handelssamtalen som befinner sig i ett osäkert läge. Trump-administrationen uppges vilja ha ett “stort avtal” med Kina och presidenten säger sig se goda möjligheter för att ett sådant blir av. Företrädare för Kina har dock signalerat att landet är alltmer tveksamma till att gå med på ett brett avtal med USA.

Efter Stockholmsbörsens stängning sjönk S&P 500 med 0,4 procent. Kommunikation var enda sektor som stängde på plus medan energi och dagligvaror hörde till förlorarna.

Asienbörserna pekade uppåt på tisdagsmorgonen när de kinesiska börserna återigen öppnade upp för handel efter långhelgen.

Terminerna för de ledande Europabörserna indikerade mindre uppgångar. Strax efter klockan 8.30 var noteringarna för Parisbörsen upp 0,2 procent medan noteringarna för Frankfurt- och Londonbörsen var upp 0,3 procent vardera. Förhandeln i Stockholm hos IG visade på en uppgång om 0,3 procent.

Den svenska kronan närmar sig historiskt svaga nivåer och inflationsstatistiken senare under veckan kan komma att sätta sin prägel på hur den fortsatta utvecklingen ser ut.

I väntan på de svenska rapporterna presenterade den finländska förpackningstillverkaren Metsä Board uppgifter om ett något högre rörelseresultat för det tredje kvartalet än bolagets egna prognoser. Det jämförbara rörelseresultatet väntas bli 42 miljoner euro jämfört med 41 miljoner euro i det andra kvartalet. I samband med halvårsrapporten flaggade bolaget för att det jämförbara rörelseresultatet skulle bli svagare i det tredje kvartalet jämfört med det andra kvartalet.

USA överväger olika alternativ för att ge finansiellt stöd till Ericsson och Nokia i de europeiska bolagens kamp mot kinesiska Huawei, som i amerikanska ögon börjar bli för dominant i 5G-utvecklingen, skriver Financial Times.

Fortum presenterade en storäffar där bolaget ökar sin ägarandel i energibolaget Uniper till över 70 procent. I en transaktion värd ungefär 25 miljarder kronor köper Fortum över 20 procent av Uniper från Elliott och Knight Vinke.

Invisio har ingått ett tvåårigt ramavtal med Polisen till ett bedömt värde om mellan 50-75 miljoner kronor. Avtalet har en möjlighet till förlängning med ytterligare två år.

Kinnevik har fått en höjd rekommendation till neutral från underperform av Bank of America Merrill Lynch.

Pareto har uppgraderat sin rekommendation för Kindred till köp från tidigare behåll.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.