Forskningsbolag rasar på börsen

Stockholmsbörsen handlades efter lunchtid på onsdagen uppåt. Defensiva bolag låg i toppen av index. Utvecklingen har en likartad tendens som för de ledande Europabörserna.
Stockholmsbörsen
Foto: TT

Något före 13.30-tiden var storbolagsindex OMXS30 upp 0,7 procent till nivån 1.891. Aktier för 8,8 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen.

Av utvecklingen kring coronaviruset verkade flest hörsamma att de ekonomiska tillväxteffekterna blir temporära.

De defensiva bolagen satte alltså sin prägel på toppen av OMXS30. Astra Zeneca steg drygt 1 procent. SCA var upp drygt 2 procent. Swedbank och Tele2 var upp med knappt 2 respektive cirka 1,5 procent. I botten fanns Autoliv med en nedgång på 0,6 procent efter avskild kvartalsutdelning. Volvo och Ericsson handlades runt nollstrecket.

Morgonens dragplåster var gamingduon Embracers och Stillfront bokslut. Embracer slog på stort och meddelade kort efter rapporten förvärv av amerikanska Saber Interactive, bolagets hittills största förvärv med en initial köpeskilling på 150 miljoner dollar samt en tilläggsköpeskilling motsvarande högst 375 miljoner dollar.

Rapporten i sig var bättre än väntat både på omsättning- och resultatraden och aktien höjdes 22 procent.

För Stillfronts räkning nådde rapporten inte upp till marknadens förväntningar, trots att rörelseresultat, omsättning och kundbetalningar steg. Aktien ställdes ned 2 procent.

Andra rapportbolag som utmärkte sig var Neurovive Pharmaceutical, som rasade med 30 procent. I samband med rapporten annonserades en företrädesemission om 74 miljoner kronor.

GHP och Sintercast fick kalla handen efter sina rapporter och backade med cirka 2 procent vardera.

Bättre gick det för NCAB och SBB, som handlades upp med 6-8 procent på sina delårsrapporter. Även Better Collective och Poolia togs emot väl och handlades upp cirka 10 respektive drygt 3 procent.

Kanadensiska Canaccord Genuity har inlett bevakning av gruvprospekteringsbolagen Filo Mining och Josemaria Resources.

Båda får rekommendationen “spekulativt köp”. Josemaria var upp med över 6 procent och Filo med 11 procent. Lundin Gold var upp med nästan 4 procent till rekordnivåer. Ökningen sammanfaller med ett lyft för guldpriset till över 1.600 dollar per uns.

Aspire Global som föll 27 procent på tisdagen i spåren av kvartalsrapporten fortsatte ner 8 procent på onsdagen.

Forskningsbolaget Sprint Bioscience, listat på First North, föll 13 procent efter att i delårsrapporten ha låtit meddela kapitalbehov för att finansiera den löpande verksamheten och bolagets tillväxt.

På tisdagskvällen lät också sektorkollegan Combigene meddela nyemission av aktier med företrädesrätt för bolagets befintliga aktieägare med ett belopp om högst 32,5 miljoner kronor. Aktien sänktes med 25 procent.

Elfordonstillverkaren Clean Motion backade cirka 6 procent efter att poddtaxibolaget Bzzzt meddelade att de kommer att säga upp 25 förare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG