Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 0770-457 102

Förslag på ny europeisk valutafond

2017-12-06 13:31
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Foto: imago stock/IBL, Stock Connection/REX/IBL

EU-kommissionen föreslog på onsdagen att skapa en valutafond, en finansministerpost och olika stödfonder för euroområdet.

Det sade kommissionens vide ordförande Valdis Dombrovskis vid en presskonferens.

Euroländernas befintliga räddningsfond Europeiska stabilitetsmekanismen, ESM, ska omvandlas till en europeisk valutafond, EMF, enligt förslaget.

EMF ska fortsätta att ge nödlån åt euroländer vid kriser, precis som ESM har gjort. EMF ska även bli en reservfond (backstop) för den gemensamma resolutionsfonden i bankunionen.

EMF bör införlivas i EU-fördraget, enligt förslaget, till skillnad från ESM:s mellanstatliga konstruktion.

En europeisk finansminister ska kombinera de nuvarande posterna som ordförande för eurogruppen och vice ordförande i kommissionen.

Kommissionen anser att denna sammanslagning ökar effektiviteten och den demokratiska kontrollen.

Kommissionens förslag tar upp fyra olika sorters stödfonder: Stöd till EU-länder för att genomföra strukturreformer, stöd för icke euroländer att kvalificera för EMU, en reservfond för bankunionen, samt en stabiliseringsfond för att stödja investeringar vid asymmetriska chocker.

Kommissionen hoppas att EU:s finansministrar och Europaparlamentet antar förslagen om EMF och finansministern till mitten av 2019. Förslagen om stödfonder kan antas tidigare, ansåg kommissionen.

Ekonomikommissionär Pierre Moscovici sade att stöden inte innebär några permanenta transfereringar.

Kommissionen satte inga siffror på storleken på fonderna.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom