Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Fortnox ordförande: Därför lämnar jag bolaget

2018-01-09 11:15
Torbjörn Gunnarsson. Foto: Fortnox

Torbjörn Gunnarsson, styrelseordförande i det insiderdrabbade Fortnox, lämnar sin post vid nästa årsstämma. ”Såklart finns det en anledning”, säger den avgående ordföranden.

Den 12 december förra året dömdes Fortnox storägare Olof Hallrup för grovt insiderbrott och lämnade kort därefter styrelsen.

Under måndagskvällen, en knapp månad efter domen, kom beskedet att affärssystemsföretagets styrelseordförande Torbjörn Gunnarsson avböjer omval vid årsstämman i mars.

Är anledningen till avgången direkt knuten till Olof Hallrups avhopp?

– Ja. Såklart det finns en anledning, säger den avgående styrelseordföranden.

Var det en väntad dom?

– Jag har ingen uppfattning om domen och det har jag aldrig haft. Men det är naturligtvis olyckligt för ett publikt bolag att förknippas med ett grovt insiderbrott.

Efter åtalet i oktober ombads Olof Hallrup att lämna styrelsen, vilket han till en början vägrade att göra. Först efter domen, den 15 december, lämnade han.

Var det viktigt att få bort Olof Hallrup från styrelsen?

– Det var inte viktigt, men det har varit viktigt att separera bolaget från denna händelse. Det är en normal och ganska okontroversiell åtgärd att be någon som är insideråtalad att lämna styrelsen.

Är det normalt att vägra att lämna styrelsen?

– Nej, det kan man inte säga.

Torbjörn Gunnarsson berättar att han är nöjd med arbetet i Fortnox, där han har suttit som styrelseordförande sedan 2016.

– När man är styrelseordförande i ett publikt bolag är det viktigt att man företräder alla aktieägares intressen och känner integritet kring styrelsearbetet, och det har vi gjort. Men hur det blir framåt har jag ingen aning om.

Hade du velat stanna i styrelsen?

– Om man har roligt och jobbar med rätt personer vill man ju fortsätta jobba. Men det förutsätter att man har samma syn på bolagsstyrning.

Och det har ni inte nu?

– Jo, den styrelse som sitter nu har absolut det. Men efter årsstämman har jag ingen aning om hur det kommer se ut.

Men den avgående styrelseordföranden går inte sysslolös efter avhoppet.

– Jag har många andra styrelseuppdrag och ett eget företag, så det är business as usual för mig.

Madeleine Lundberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom