Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Fortnox storägare Olof Hallrup dömd för grovt insiderbrott

2017-12-12 12:00
Foto: Fortnox

Affärssystemsföretaget Fortnox storägare och styrelseledamot Olof Hallrup har av Stockholms tingsrätt dömts för grovt insiderbrott.

Det framgår av en dom som Nyhetsbyrån Direkt har tagit del av. Påföljden blir villkorlig dom med samhällstjänst 200 timmar för Olof Hallrup.

Totalt sett var fyra personer åtalade. Enligt Tingsrätten har Olof Hallrup vidarebefordrat en uppgift om att ett uppköp av Fortnox skulle offentliggöras måndagen den 14 mars 2016.

"I målet har åklagaren visat att informationen om uppköpet föranlett två personer att fredagen den 11 mars köpa aktier för drygt en miljon kr respektive drygt 277.000 kr. I och med offentliggörandet steg kursen, varefter aktierna såldes kort tid därefter med en vinst om 283.525 kr respektive 71.691 kr", skriver Stockholms tingsrätt i ett pressmeddelande.

Olof Hallrup och en av köparna döms för grovt insiderbrott till villkorlig dom och samhällstjänst medan den andre köparen döms för insiderbrott till villkorlig dom och dagsböter.

"Beträffande en tredje köpare anser tingsrätten det inte visat att han fått del av insiderinformationen varför åtalet mot honom ogillas", skriver tingsrätten.

Olof Hallrup äger nästan 21 procent av aktierna i Fortnox vars aktie är noterad på NGM Nordic MTF. Den 30 oktober bad styrelsen Olof Hallrup att lämna sin plats i styrelsen.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom