Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Fortsatt återhämtning på Wall Street

2018-02-13 07:26
Foto: David Bebber/IBL

Börserna i New York steg i fast tendens under måndagen. Efter förra veckans nedgång och kraftiga svängningar visade USA-börserna upp en lugnare och mer stabil utveckling. VIX-index sjönk, liksom obligationsräntan.

Dow Jones industriindex var upp 1,7 procent. Det bredare S&P 500 steg 1,4 procent medan Nasdaq steg 1,6 procent.

USA-börserna har på senare tid tappat runt 10 procent från sin högsta nivå i januari, en nedgång som på Wall Street vanligen kallas för en korrektion. Från denna nivå har USA-börserna nu återhämtat sig under två dagar.

"Aktier kommer inte att falla mer utan att centralbankerna blir mer försiktiga, vilket kommer att dämpa en ökad avkastning för obligationer" sade Mislav Matejka, global aktiestrateg på JP Morgan, till Bloomberg News.

På råvarumarknaderna steg råoljepriset inledningsvis efter stora nedgångar under senare tid. På måndagen framkom att Opec drar upp bedömningen av såväl oljeutbudet utanför Opec som den globala efterfrågan i år. Oljekonsumtionen väntas öka med 1,6 miljoner fat per dag, vilket av Opec anses vara tillräckligt för att absorbera det ökade utbudet av amerikansk skifferolja. Priset på råolja handlades vid USA-börsens stängning oförändrat.

På aktiemarknaden ledde teknikbolagen utvecklingen med Apple som draglok. Apple steg med 4,5 procent. Industribolag var annars den bransch som steg mest med kemibolaget och Dow Jones-komponenten Dow Dupont högt bland vinnarna.

Under måndagen kom den federala budgeten lanserad av president Donald Trump, där aktiemarknaden bland annat tog fasta på utökad budget inom försvaret. Det var således uppåt för amerikansk försvarsindustri. Boeing var ett av de storbolag som steg mest med nära 4 procent. Trump vill se fler Boeing Super Hornet, viket gav stöd för uppgången. Andra bolag som fick luft under vingarna efter den nya budget planen var Lockheed Martin, Raytheon och Northrop Grumman.

Halvledarbolaget Qualcomm steg 2,6 procent efter att Broadcom, som tidigare lagt ett fientligt bud, meddelat att det säkrat finansiering för ett övertagande av Qualcomm. Om detta går igenom blir lånefinansieringen den största genom tiderna i samband med ett förvärv.

Den amerikanska tioåriga statsobligationen steg 1 punkt till 2,86 procent.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom