Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 08-617 80 00

Fortsatt nedgång väntas på börsen

2017-08-11 08:51
Stockholmsbörsen Foto: Jörgen Appelgren

Stockholmsbörsen ser ut att fortsätta nedåt på fredagen i spåren av eskalerande spänningar mellan USA och Nordkorea.

På bolagsnyhetsfronten har det däremot varit lugnt samtidigt som de asiatiska börserna tappat under fredagens handelssession efter nedgång i USA i går kväll.

"De amerikanska börserna rekylerade kraftigt under torsdagens handel i spåren av den verbala upptrappning mellan Nordkorea och USA som präglat nyhetsflödet de senaste dagarna", skriver analyshuset Redeye i ett morgonbrev.

Terminerna för tyska DAX, franska CAC40 och brittiska FTSE100 liksom regionala Euro Stoxx 50 var ned mellan 0,3 och 0,5 procent, kring klockan 8.40. OMXS30-terminen noterades samtidigt 0,4 procent lägre.

De ledande amerikanska börsindexen stängde ned mellan 0,9 och 2,1 procent på torsdagskvällen medan volatilitetsindexet, VIX, steg kraftigt (44 procent).

Detta sedan USA-presidenten Donald Trump på torsdagskvällen sagt att hans varning om "eld och raseri" mot Nordkorea kanske inte varit tuff nog. Han tillade att om Nordkorea "gör något" så bör de vara "väldigt nervösa, för saker kommer hända som de aldrig trott var möjligt".

Bolagsnyheter:

* Fuktkontrollbolaget CTT Systems hade en nettoomsättning om 75 miljoner kronor i det andra kvartalet (68). Trots intäktsökningen var rörelseresultatet i stort oförändrat från förra årets andra kvartal just under 14 miljoner kronor. Den svagare dollarn har påverkat och kommer att påverka bolagets siffror.

* Gruvprospekteringsbolaget Ngex Resources rörelseresultat uppgick till -1,4 miljoner kanadadollar i det andra kvartalet (-1,9). I kassan fanns 6,35 miljoner kanadadollar vid halvårsskiftet.

* Oljeprospekteringsbolaget Africa Oil har också släppt delårsrapport under natten till fredagen. Beskeden i rapporten om utveckling av brunnar var i linje med tidigare budskap.

* Öresunds substansvärde uppgick till 123 kronor per aktie den 31 juli.

Analyser:

* Goldman Sachs har plockat bort Loomis från sin lista med särskilda köpcase, den så kallade Conviction Buy-list, efter en stark kursutveckling. Rekommendationen köp och riktkursen 365 kronor upprepas dock. För Securitas har investmentbanken upprepat sälj med sänkt riktkurs till 122 kronor från 127 kronor.

Makro:

* Eftermiddagens USA-agenda bjuder på KPI-data för juli och därtill väntar två Fed-tal inför helgen.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom