Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Fortsatt press på kinesiska läkemedel

2018-12-07 07:52
Foto: imago stock/IBL

Asienbörserna vände upp på fredagen, sedan New York i den sena handeln kvällen före återhämtat stora delar av den tidigare nedgången.

Intresset riktades än en gång mot handelsförbindelserna mellan USA och Kina, och utsikterna för ekonomin i stort. Uppgifter i Wall Street Journal om att amerikanska Fed överväger en ny "vänta och se"-linje efter den förväntade räntehöjningen i december bidrog till optimism.

Torsdagens nyhet om gripandet av kinesiska Huaweis finanschef på USA:s begäran fortsatte att skapa svallvågor. På fredagsmorgonen rapporterades att Japan planerar att förbjuda statliga utrustningsköp från Huawei, i syfte att stärka skyddet mot informationsläckor.

I Tokyo steg börsen och Nikkei 225 var 0,8 procent högre. Bidragande sektorer var bland andra detaljhandel samt järnvägsrelaterade bolag, med uppgångar för East JR och Central JR. Banker var däremot förlorare liksom oljerelaterade bolag, sedan torsdagens Opecmöte inte resulterat i någon överenskommelse om produktionsminskningar.

Nintendo steg med ett par procent efter lanseringen av spelet Super Smash Bros Ultimate, som fått positiva recensioner.

"Det är ett av de mest emotsedda spelen i bolagets pipeline i år", säger Atul Goyal, senioranalytiker vid Jefferies, till Bloomberg TV.

I Fastlandskina och Hongkong var indexen nära nog oförändrade. Teknikkonglomeratet Tencent fanns bland de som gick starkast med en uppgång på drygt 2 procent. Bland sektorerna i Hongkong gick fastigheter starkt på uppgifterna om en möjlig paus i Feds räntehöjningar, medan finans var svagare med kurstapp för bland andra Ping An och HSBC.

Läkemedelsbolag fortsatte att pressas av oro för att Kinas regering trycker ned priserna på medicin genom ett centraliserat inköpsprogram. MSCI:s kinesiska hälsovårdsindex har tappat 16 procent på bara två dagar. Ett av bolagen som drabbas hårdast av inköpsprogrammet anses vara Sino Biopharmaceutical, som på två dagar tappat 26 procent av sitt värde. Aktien har fått kraftigt sänkta riktkurser av analytiker och strängast har Credit Suisse varit, med en riktkurssänkning på hela 63 procent.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom