Fortsatt uppgång på börsen

Kurserna på Stockholmsbörsen fortsatte upp något vid tisdagsöppningen trots två handelsdagar i rad med rejäla indexlyft. Utvecklingen gick igen på de ledande Europabörserna och Asienbörserna. Riskaptiten belystes även av stigande räntor och högre råvarupriser.

SIX Generalindex var klockan 09.50
upp 0,3 procent till 447 medan OMXS30-index ökade 0,4 procent till 1.341. Omsättningen var 2,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

“Ännu är det för tidigt att
andas ut. Historien talar för ett kortvarigt lättnadsrally på Stockholmsbörsen”, skriver krönikören Mikael Vilenius i Dagens Industri.

Oljebolagen var särskilt pigga
sedan Brentoljan stigit med över 6 procent till 35,10 dollar per fat. Enquest ökade 6,5 procent, Africa Oil 3,0 procent och Lundin Petroleum 1,1 procent.

Energiministrarna från
Saudiarabien och Ryssland kommer att diskutera oljeproduktionen i Qatar under tisdagen. Det uppgav Opec-delegater på måndagen, enligt Dow Jones Newswires.

Enligt uppgifterna har man under
de senaste dagarna diskuterat ett nytt förslag om att frysa produktionen, vilket skulle betyda att Ryssland och oljekartellen inte får höja produktionen från nuvarande nivåer.

Även metallpriserna fortsatte upp,
till glädje för gruvbolagen. Boliden förbättrades 1,6 procent och Lundin Mining 1,6 procent.

Industriprofilen Carl Bennet har
byggt upp en aktiepost i Sandvik värd över 750 miljoner kronor. Bennet siktar på minst 50 procent kursuppgång i Sandvik.

“Jag tycker det är en köpvärd
aktie i ett bolag med bra ledning. Det är en finansiell placering i en bra aktie – som jag bedömer det”, säger Carl Bennet till Dagens Industri.

Sandvik-aktien var upp 2,7
procent. I verkstadssektorn steg även SKF 1,0 procent och Atlas Copco 0,8 procent.

Volvo har tecknat ett slutgiltigt
avtal med HCL Technologies om försäljningen av verkstadsbolagets externa IT-affär och driften av IT-infrastrukturen. Affären kommer att innebära både långsiktiga kostnadsbesparingar och en reavinst motsvarande 900 miljoner kronor. Aktien gick fram 0,4 procent.

Citigroup höjer rekommendationen
för Electrolux till köp från neutral och riktkursen till 215 från 205 kronor, enligt en uppdatering. Aktien klättrade 2,3 procent till 193,60 kronor.

Indienresan ger Saab vittring på
historiskt Gripenavtal, skriver Dagens Industri. På måndagen hölls hemliga överläggningar mellan den svenska och indiska regeringen, där även Saabs vd, Håkan Buskhe, deltog. Aktien lyfte 1,5 procent.

Peab redovisade högre resultat,
orderingång och utdelning än förväntat. Omsättningen kom in något under marknadens förhandstips. Aktien pressades upp 1,0 procent.

Senare i dag slår USA-börserna
åter upp portarna efter att ha haft helgstängt under tre dagar.

Index                     

Senast 

I dag %  

I år %

SIX Generalindex             

447    

+0,3    

-8,3

OMX Stockholm 30            

1341    

+0,3    

-7,3

SIX Return index             

837    

+0,3    

-8,3

SIX Sverige cykliskt 15      

380    

+0,5    

-6,1

SIX Sverige defensivt 15     

483    

-0,1    

-8,6

SIX Volatilitetsindex       

26,9    

+0,9   

+50,6

SIX Finans                   

627    

+0,4    

-9,7

SIX Hälsovård                

383    

-0,3    

-8,3

SIX Industri                 

550    

+0,5    

-5,8

SIX IT                       

170    

+0,5   

-13,5

SIX Konsumentvaror          

1266    

+0,0    

-7,6

SIX Råvaror                  

272    

+0,7    

-7,1

SIX Telekommunikation        

245    

+0,4     

-9,1

SIX Tjänster                

1238    

+0,3   

-10,4

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.