Fortsatta uppgångar på börsen

Stockholmsbörsen visade fortsatt styrka vid lunchtid på måndagen, efter helgens tecken på lättnad i handelskonflikten mellan USA och Kina.
Fortsatta uppgångar på börsen - omx-upp-700_binary_6954793.jpg

Samtidigt steg oljepriset med nästan 3 procent, efter signaler om ytterligare utbudssänkningar av Opec.

Vid 12.10-tiden var det svenska storbolagsindexet OMXS30 upp 1,2 procent till nivån 1.641. Aktier för 3,6 miljarder kronor hade då bytt ägare via Stockholmsbörsen. På kontinenten var tyska DAX-index upp 1,3 procent och franska CAC upp 0,8 procent.

Verkstads- och råvarubolag gick starkt med Boliden, Sandvik och Volvo i topp, samtliga upp runt 2,5 procent, tätt följt av Atlas Copco. I andra vågskålen hamnade Getinge med en nedgång på 0,8 procent.

Telia var upp 2,1 procent till drygt 42 kronor, efter att Barclays Capital höjt sin rekommendation till övervikt från undervikt. Riktkursen höjdes samtidigt till 50 från 40 kronor.

H&M har också fått höjda riktkurser, från både Nordea Markets och RBC Capital Markets med upprepade rekommendationer, sälj från Nordea Markets och sector perform från RBC Capital Markets. Aktien var dock ned marginellt, efter förra veckans rejäla uppgång i spåren av bolagets delårsrapport.

Donald Trump lättade på delar av restriktionerna mot Huawei efter helgens G20-möte. Den tidigare svartlistningen förväntades kapa Huaweis globala försäljning med mellan 40 och 60 procent. Nokia och Ericsson har tidigare fört samtal med amerikanska teleoperatörer som använder sig av teknik från Huawei.

Ericsson har även fått en sänkt rekommendation från Santander till behåll från köp, med en riktkurs på 96 kronor. Ericsson handlades runt oförändrat vid 88 kronor, medan Nokia steg 1,3 procent i Helsingfors.

SSAB har fått sänkt rekommendation av JP Morgan till undervikt från neutral. Riktkursen är 35 kronor. Aktien var upp 1,2 procent till kursen 32:75 kronor, efter en tidig nedgång.

Soltech Energy ökade 10 procent efter nyheten att bolagets samägda bolag, Asre, har tecknat en order för en solenergianläggning. Intäkterna beräknas till totalt cirka 164 miljoner kronor under avtalens 20-åriga löptid.

Image Systems har fått ordrar från amerikanska försvaret på cirka 2,4 miljoner kronor. Aktien klättrade 3,6 procent.

Alelion Energy Systems steg nästan 4 procent. Bolaget har tecknat ett avtal med Gama Aku i Turkiet om leveranser av litiumjonbatterier och service för truckar i Turkiet och stora delar av Mellanöstern. I samband med undertecknandet mottog Alelion en första order på litiumjonbatterier till ett värde av 40.000 euro.

Adapteo handlades till 123 kronor under sin första handelsdag i samband med listningen på Nasdaq Stockholms Mid Cap.

Enquest steg dryg 4 procent efter att Cairn höjt estimaten för Krakenfältet, där de två bolagen har delat ägandeskap.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco