Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 08-617 80 00

Fortsatta uppgångar väntas på börsen

2017-09-12 08:46
Stockholmsbörsen. Foto: Jörgen Appelgren

Terminerna pekar upp inför tisdagens handelsstart, efter uppgångar på drygt 1 procent i Tokyo, liksom dessförinnan i New York och Stockholm på måndagen.

Bakom det positiva sentimentet finns dels att skadorna efter orkanen Irma inte blivit riktigt så stora som befarat, dels viss avspänning i Nordkorea. FN har röstat igenom skärpning av rådande sanktioner mot landet.

Med cirka en halvtimme till öppning var terminerna för London- och Parisbörsernas storbolagsindex upp cirka 0,3 procent, medan Euro Stoxx- och DAX-terminerna var upp 0,4 procent. IG:s förhandel indikerade en öppning kring plus 0,2 procent för OMXS30.

På makrofronten märks fortsatt högerregering i Norge efter att Høyre och Erna Solberg vann måndagens val. Orderingången för den svenska teknikindustrin var högre hittills under tredje kvartalet än under det andra, men inte lika stark som i början av året. Det visar Teknikföretagens konjunkturbarometer.

På oljemarknaden råder begränsade rörelser, med Nordsjöoljan strax under 54 dollar per fat.

Bolagsnyheter:

* Sectras rörelseresultat steg till 44 från 32 miljoner kronor i det första kvartalet efter höjd omsättning, men nettoresultatet backade något och enligt vd-ordet var orderingången något lägre än bolagets önskade nivåer.

* Academedia köper Vindora, ett bolag verksamt inom praktisk yrkesutbildning, för 546 miljoner kronor och finansierar det delvis genom en företrädesemission på 400 miljoner kronor. Villkoren i emissionen är ännu ej fastställda.

* CVC fortsätter sälja av delar av sitt Ahlsell-innehav, nu genom en "placing" av 15 av 40 procent och med 5 procents rabatt mot måndagens stängningskurs. Senast så skedde, i maj, var det med 4 procent rabatt. Kursen tappade då, och enligt vad Deutsche Bank gick ut med ett par dagar efteråt uppstod därför köpläge, varvid aktien steg 2 procent.

* Akelius har köpt ännu en fastighet i närheten av Gramercy Park på Manhattan, på 321 East 22nd Street, för motsvarande 483 miljoner kronor. För drygt två år sedan köpte bolaget en fastighet på 301 East 22nd.

* Wesc fick in 93 procent eller 27 av de 29 miljoner kronor man siktade på i en nyemission, enligt besked strax efter måndagens stängning.

* Autoliv, som håller kapitalmarknadsdag på torsdag, har tecknat ett avtal med ett bolag om utveckling av bilsäten för självkörande bilar.

* Attendo, verksamt inom äldreboenden, och seniortelefonbolaget Doro byter ut sina finanschefer. I sammanhanget kan noteras att Centerpartiet vill sänka pensionärsskatten och därigenom stärka pensionärernas ekonomi med 4,8 miljarder kronor per år.

Rekommendationer:

* SCA har sänkts till sälj från neutral av Goldman Sachs. Riktkursen höjs till 62 från 61 kronor, efter stängningskursen 64:95 kronor på måndagen.

* Samma bank har lagt till nyligen eldhärjade Billerud Korsnäs på sin "conviction list".

* Citi sänker sin rekommendation för Lundin Petroleum till sälj från neutral.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom