Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Förvaltare: Därför rapportrusar JM

2018-07-13 13:04
En av JM:s fastigheter och bolagets vd Johan Skoglund. Foto: JM

Bostadsutvecklaren JM:s kraftiga kursuppgång på fredagen i spåren av bolagets halvårsrapport kan till stor del antas bero på en "short squeeze".

Det bedömer en anonym förvaltare som Nyhetsbyrån Direkt varit i kontakt med.

"Aktien har varit rejält blankad. Med nära 6 procent av kapitalet i tillräckligt stora korta positioner för att behöva rapporteras kan sannolikt uppåt 10 procent varit blankat totalt", fortsätter förvaltaren som inte ser rapporten i sig som speciellt "märkvärdig".

"De värsta skräckhistorierna som berättats verkar inte så sannolika på medellång sikt. Estimaten kan i spåren av rapporten tänkas hållas mer eller mindre oförändrade, upp eller ned max fem procent", bedömer förvaltaren som vidare trycker på att JM värderas lågt utifrån estimaten för 2018 och 2019.

Nordea, som har rekommendationen köp för JM, skrev i ett marknadsbrev att marknaden kan tänkas behöva "sänka sina prognoser med 3-5 procent efter rapporten".

Storbanken pekar på ett något lägre resultat, jämfört med såväl bankens som konsensus-förväntan. Antalet startade och sålda enheter var däremot över konsensus, påpekar Nordea.

JM lyfter 20 procent till 180 kronor på fredagen med "anonym" som nettoköpare. Efter uppgången är nedgången under 2018 endast omkring 4 procent. Från toppnivån inför förra sommaren är JM dock fortsatt ned närmare 50 procent.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom