Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Förvaltare döms i insiderhärva

2014-02-07 09:09
Mathew Martoma, tidigare portföljförvaltare på SAC Capital Advisors, lämnar en domstol på Manhattan i november i fjol. Foto: AP/Louis Lanzano

På torsdagskvällen dömdes en tidigare porföljförvaltare på SAC Capital Advisors för insiderhandel. Nu väntar ett långt fängelsestraff, rapporterar Washington Post.

Efter mer än två års processande dömdes Mathew Martoma, 39, för att ha deltagit i det som av åklagarna beskrivs som den mest lukrativa insiderhärvan i USA:s historia.

Martoma döms för att ha tagit emot hemlig information från en neurolog angående resultaten av en klinisk prövning av Elan - en medicin mot Alzheimers. Med hjälp av informationen kunde SAC undvika förluster på 275 miljoner dollar, cirka 1,8 miljarder kronor.

Mathew Martoma nekar till brott och tänker överklaga. Enligt uppgift riskerar han ett sju till tio år långt fängelsestraff.

Myndigheterna hoppas på att Martoma ska samarbeta och förse dem med information om SAC-ägaren Steven A. Cohen. De är särskilt intresserade av vad de båda pratade om under det 20 minuter långa telefonsamtalet som ägde rum kvällen före transaktionerna i Elan.

Mathew Martoma är nummer 79 att fällas för insiderbrott i USA:s historia och nummer 8 av tidigare SAC-medarbetare. Fallet med portföljchefen Martoma är unikt eftersom det för första gången knyter SAC-ägaren Steven A. Cohen till en olaglig transaktion.

- Vad som är slående är att åklagarna har lyckats döma samtliga utom det verkliga målet: Steven Cohen, säger Thomas O. Gorman, värdepappersjurist på Dorsey & Whitney till Washington Post.

Steven A. Cohen är inte misstänkt för något insiderbrott. Han står däremot anklagad för att ha misslyckats med övervakningen av sina medarbetare. Myndigheten anser att Cohen borde ha undersökt grunderna för aktieaffärerna innan de ägde rum.

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom