Förvaltare förlorade 24 miljarder på Ukraina-investering

Michael Hasenstab på Franklin Templeton är en av världens mest framgångsrika förvaltare av obligationsfonder. En av hans senaste investeringar går däremot till historien som ett riktigt lågvattenmärke.

Michael Hasenstab har arbetat i 17 år på Franklin Templeton och är känd som kungen av obligationer.

Efter att tidigare ha gjort stora vinster på att köpa irländska och ungerska statsskuldpapper försökte han göra om bedriften i Ukraina.

Hasenstab spekulerade vilt och köpte nästan hälften av Ukrainas utländska statsskuldsväxlar för över 7 miljarder dollar. Värdet på investeringen är nu nere i 4 miljarder dollar. Det motsvarar en förlust på cirka 3 miljarder dollar, cirka 24 miljarder kronor, skriver Bloomberg.

Templeton Global Bond Fund och Templeton Global Total Return Fund är de två största fonderna som förvaltas av Hasenstab. Under de senaste tio åren har de båda fonderna överträffat 99 procent av konkurrenternas tillväxt. I och med investeringsfloppen i Ukraina blev fjolåret dock inte lika lyckat. Under perioden plockade kunderna ut rekordhöga 14 miljarder dollar från Hasenstabs båda fondjättar som tillsammans förvaltar runt 150 miljarder dollar, skriver Bloomberg.

Varken Michael Hasenstab eller någon annan har velat kommentera Ukraina-investeringen. Däremot skriver Stacey Coleman, talesperson för Franklin Templeton, i ett mejl till Bloomberg:

– Vi har kapaciteten, storleken och det långsiktiga perspektivet för att köpa och inneha investeringar som är i onåd.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets