Förvaltare: Negativa ECB-räntor raserar marknadens förtroende

2016-03-04 14:16 Ola Söderlind
Europeiska centralbankens, ECB:s, huvudkontor i Frankfurt. Foto: All over press

Enligt David Hussey på Manulife Asset Management måste ECB agera för att förbättra läget i den europeiska ekonomin. Men att låta styrräntan vara negativ är inte rätt väg att gå, anser han.

Torsdagen den 10 mars presenterar ECB-chefen Mario Draghi det nya räntebeskedet. Under den kvartalsvisa utfrågningen i Europaparlamentet i mitten av februari sade han att ECB-rådet kan komma att ompröva penningpolitiken.

Enligt David Hussey måste Draghi "ånyo försäkra marknaden om att han kan sparka igång ekonomin och öka inflationen i Europa", skriver CNBC. Han dömer dock ut den negativa styrräntan som han anser suger ut marknadens förtroende.

- Det är dåligt för bankerna och dåligt för bankernas kapital. Det är dåligt för utlåningen och är därigenom dåligt för ekonomin. Därför måste ECB tänka över räntepolicyn, säger han till CNBC.

I juni 2014 införde ECB negativa depositränta på -0,10 procent. I nuläget ligger ECB:s styrränta på -0,3 procent. Den tyska affärsbanken Commerzbank spår att ECB sänker den till -0,5 procent vid mötet i nästa vecka. Schweiziska investmentbanken UBS spår också en styrräntesänkning, men tror att den stannar vid 10 punkter.

Ola Söderlind

Premiumnyheter

Aktuellt inom