Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Förvaltare spår dollarras och ny finanskris

2014-05-20 13:25
Foto: AP Photo/Stephen Chernin/TT, Colourbox

”Jag tror att USA kommer gå in i en djup finansiell kris de närmaste åren”, säger Chris Rynning, vd och förvaltare på Origo Partners, till Finansavisen.

Chris Rynning, som bott i Asien sedan början av 1990-talet, säger att ett ämne som diskuteras flitigt på marknaden är oron för en potentiell kreditbubbla i Kina. Han anser dock att denna rädsla är överdriven och att blickarna snart vänds mot det verkligt stora problemet i världsekonomin – USA:s statsskuld och landets penningpolitik.

- Jag tror att USA kommer gå in i en djup finansiell kris de närmaste åren på grund av bristande tillit till dollarn, en sedelpress som fortsätter trycka pengar och en ohanterlig skuldbörda, säger han till Finansavisen.

För att skydda sina egna investeringar har Chris Rynning valt att överge dollarexponerade tillgångar. Enligt honom är euron ett bättre alternativ, men helst bör investerare vara exponerade mot den kinesiska valutan yuan eller guld. När krisen är ett faktum tror han att Federal Reserve lär använda sedelpressen för att få ned räntan på statsobligationerna.

- Det kommer att leda till en dollarflykt, säger han till Finansavisen.

Origo Partners

Det börsnoterade investmentbolaget Origo är baserat i Peking och förvaltar runt 1,6 miljarder svenska kronor.

Bolaget investerar främst i onoterade bolag i Asien, Afrika, Kina, Indien och Sydamerika.

(Källa: Bloomberg)

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom