Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 08-617 80 00

Förvaltare: VIX kan krascha börsen

2017-09-14 13:53

Riskerna för en upprepning av USA:s börskraschrekord från 1987 är förhöjda just nu och denna gång är det VIX-produkter som kan bli bensinen på brasan, enligt en hedgefondförvaltare.

Den 19 oktober 1987 rasade det amerikanska storbolagsindexet DJIA med nära 23 procent på en enda börsdag, den värsta kraschdagen i USA:s moderna börshistoria. Enligt efterhandsanalyser förvärrades nedgångsförloppet inte minst av att många i marknaden hade skyddat sina aktieportföljer genom programhandel - dåtidens populära sätt att nedsidesskydda portföljinnehaven genom att mekaniskt blanka börsindex på terminsmarknaden.

I en färsk intervju med New York Times spår hedgefonden Artemis Capitals grundare Christopher Cole nu risker för en 1987-lik krasch från nytt håll - volatilitetsderivat.

Under den globala finanskrisen 2008–2009 toppade VIX-index, ett prisindex för den närmsta månadens optioner på det breda amerikanska börsindexet S&P 500, på rekordnivåer nära 90. Nyligen nåddes ett rekordlägsta på 9 och på onsdagen noterades indexet kring låga 10,5.

Cole resonerar att priset på volatilitet, och därmed priset på skydd mot stora prisrörelser, har blivit konstlat lågt för den amerikanska aktiemarknaden.

Centralbankernas pengatryckande och obligationsköp har varit drivande. I denna miljö har investeringsstrategier som säljer volatilitet blivit väldigt populära, inte minst via börshandlade produkter. Enligt Cole finns det i dag runt 60 miljarder dollar investerat i fondprodukter som är direkta säljare av volatilitet, däribland etn-certifikatet XIV.

– 1987 hade vi en tjurmarknad och Federal Reserve låg efter kurvan vad gäller inflationen och räntorna. Vad som skulle kunna orsaka en kris nu är om räntorna stiger, aktieåterköpen minskar och volatilitetssäljarna tvingas bli volatilitetsköpare – samtidigt, säger Cole i intervjun.

Artemis-grundaren säger sig nu se tecken på en bubblande rädsla i marknaden. Han hänvisar bland annat till att det börjar bli betydligt dyrare att skydda sig mot större marknadsrörelser ett par månader ut i tiden än vad som indikeras av närmsta månadens låga VIX-index, som också brukar kallas för skräckindex.

– Optiskt ligger volatiliteten fortfarande på mycket låga nivåer, men rädslan är ökande, konstaterar Christopher Cole.

Johan Eklund

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom