Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Förvaltarens sex svenska aktiefavoriter

2015-02-02 09:44

Christian Voboril, förvaltare av fonden Coeli Select Sverige, tror att en rad svenska bolag får draghjälp av USA framöver. Här är hans sex favoriter på Stockholmsbörsen.

Coeli Select Sverige har gett en avkastning på närmare 30 procent årligen, två år i rad. Fonden förvaltas av Christian Voboril som nu siktar in sig på svenska aktier som kan dra nytta av en växande tillväxt i USA och en ekonomisk återhämtning i Europa.

- Jag är övertygad om att Europa återhämtar sig och att det värsta nu är bakom oss, säger han till Bloomberg.

Fonden består av maximalt 15 olika innehav. De aktier som Voboril favoriserar just nu är klädjätten Hennes & Mauritz och en rad verkstadsbolag som Trelleborg, Sandvik, Haldex och SKF samt byggbolaget Skanska.

Både Christian Voboril och Coeli-kollegan Andreas Brock anser att flertalet investerare underskattar de positiva effekter som lägre energikostnader ger verkstadsbolag som exempelvis Trelleborg.

- Trelleborg-aktien gick ganska dåligt i fjol men det lär ändras i år. Det är jag helt övertygad om, säger Christian Voboril till Bloomberg.

De båda förvaltarna tror att Europas ekonomi framförallt kan växa med hjälp av en svagare euro. Under det senaste året har den europeiska valutan tappat runt 16 procent gentemot dollarn.

- Det som räddar oss är att USA går så bra, vilket tillåter en reducering av värdet på euron, säger Andreas Brock till Bloomberg.

Han förvaltar fonden Coeli Global Selektiv som investerar i 25 till 35 bolag globalt. I dagsläget utgörs portföljen av cirka 40 procent amerikanska börsbolag som enligt Brock gagnas av det låga oljepriset. Fonden investerar även i europeiska verkstadsbolag som exempelvis italienska Brembo och tyska Kuka.

Det finns däremot ett land som Andreas Brock undviker: Ryssland.

- Jag äger inte en enda aktie i Ryssland och ser ingen som helst anledning att investera i Ryssland i nuläget, säger han till Bloomberg.

Coeli Asset Management förvaltar sammanlagt runt 8 miljarder kronor.

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom