Förvaltarna: Sälj förhoppningsjättarna – köp lönsamma småbolag

De amerikanska teknikjättarna går fortfarande med förlust, men aktierna är dopade med förhoppningar. De svenska doldisbolagen är de lönsamma alternativen, säger förvaltarna.
Förvaltarna: Sälj förhoppningsjättarna – köp lönsamma småbolag - netflix-amazon-tesla-700_binary_6881580.png

Övervärderade förhoppningsbolag finns det gott om. Men att några av dessa skulle vara småspararnas teknikfavoriter är kanske inte lika känt.

– Apple går ju som tåget och har ett börsvärde på 900 miljarder dollar. Men bolaget är väldigt beroende av en produkt, Iphone, säger Staffan Knafve, förvaltare av fonden Rhenman Global Opportunities.

Enligt Knafve lever de högt prissatta it-jättarna Facebook och Google upp till sina börsvärden. Bolagen har unika positioner och god intjäning, och gynnas av bolagens globala nischdominans. Men det finns de amerikanska giganter som inte håller måtten.

– Amazon, Netflix och Tesla har ju också väldigt höga värden men tjänar lite pengar. Netflix värderas som de vore den enda streamingtjänsten, men det kommer alltid konkurrunter. Och de har fortfarande negativa kassaflöden, säger han.

Likadant är det för it-jätten Amazon, vars börsvärde ligger på 500 miljarder. Amazons internettjänst AWS har i år haft en tillväxt på 40 procent, ungefär i linje med branschen.

– Men där börjar andra konkurrenter, framför allt Microsoft, leta sig in. Microsofts nättjänst Azure växer ungefär med 90 procent, men Amazons värdering indikerar att de alltid ska vara nummer ett.

Historiskt sett har teknikjättars framfart gynnat flera bolag. Detta kan bli svårare idag.

– När mobiltelefonin kom så hade ju Nokia och Ericsson ett antal små underleverantörer som det gick jättebra för. Frågan är om det på motsvarande sätt finns svenska bolag som också kommer kunna skaffa sig position gentemot de amerikanska jättarna.

Carl Armfelt, förvaltare av Roburfonden Ny Teknik, tror tvärtom att dagens storspelare kan skada tekniksektorn.

– De amerikanska it-jättarna som Google och Facebook har ett närmast globalt monopol som man hittills inte kunnat lagstifta mot, säger han.

Men det finns bättre investeringsalternativ till de amerikanska nätjättarna. Carl Armfelt har hittat aktierna på hemmaplan.

– Vi letar efter lönsam tillväxt, vilket gör att förhoppningsbolagen sållas bort.

Lite mer än 25 procent av fonden består av nordiska, främst svenska, dataspelsutvecklare.

– Det är mjukvara med starka konsumentvarumärken, alla innovativa bolag behöver inte ha en hög teknikhöjd. Det finns en helt annan ”stickiness” än de bolag som är mer teknikstyrda, som riskerar att bli utbytt efter två, tre år.

Han tar spelbolaget Paradox som exempel.

– De har funnits i nästan 15 år, och har en trogen användarbas och duktigt utvecklarteam. Det räcker med att var fjärde produkt slår för att det ska vara bra för bolaget.

Även börsnykomlingen THQ Nordic ser stabil ut.

– De har en bredd i produktportföljen, vilket innebär mindre risk, säger han.

Fondinnehavet som presterat bäst är det danska medicinteknikbolaget Ambu vars aktiekurs har fördubblats sedan årsskiftet. Det finns fler guldkorn i sektorn, berättar Carl Armfelt.

– Mycronic har i princip ett globalt monopol inom sitt största affärsområde. Förr släpptes nya versioner ungefär vart tredje år men nu har man  övergått till en affärsmodell när man släpper mindre ”mjukvarupatcher” oftare och får därför ett jämnare kassaflöde.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets