Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Fredrik Lundberg: Jag ser ingen börskrasch

2017-02-23 16:04
Fredrik Lundberg. Foto: IBL

Fjolåret utföll till belåtenhet för Lundbergs, och nuvarande börsnivå är väl underbyggd. Det bedömer investmentbolaget Lundbergs vd och största ägare Fredrik Lundberg i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt på torsdagen.

"Jag tycker nog att börsvärdet är väl underbyggt. Det ser ganska bra ut; jag ser ingen börskrasch framför mig. Företagen utvecklas ganska bra, och efterfrågan ute i världen ökar på de flesta håll med en ganska stor optimism. Jag tror att vi får ett hyggligt år 2017", säger han.

Någon större oro för lägre global tillväxt på grund av minskad frihandel tycks finansmannen inte hysa:

"Det finns alltid farhågor. Det finns många farhågor. Man får göra en sammanvägning av alla faktorer när man drar sina slutsatser", besvarar han en fråga om eventuellt minskande frihandel i Donald Trumps värld.

På bolagsnivå, för Lundbergs del, låter han påfallande nöjd med det gångna året. En kraftig substansvärdestillväxt och ett resultat på rekordnivå hör till det han lyfter fram med orden "tillfredsställande, det är jag glad för", och han fortsätter med att berömma den goda utvecklingen i portföljbolagen samt dem som arbetat med dessa.

Förvaltningskostnaderna i Lundbergs kapitalförvaltning steg dock med drygt 10 procent under året, från 47 till 52 miljoner kronor, även om andelen av innehavens marknadsvärde, 0,08 procent (0,09) både minskade och är låg jämfört med andra investmentbolag.

"Det kan jag inte gå in på. Vi har ju bonusar som faller lite olika mellan olika år, det kan möjligtvis vara någon sådan post. Men det är ju ett litet belopp", säger Fredrik Lundberg om femmiljonersökningen.

Lundbergs enda pressmeddelande utöver bokslutskommunikén i år handlar om en förundersökning om jakter i Holmens regi. Fredrik Lundberg är ordförande i Holmen, har varit värd för vissa jakter, och är misstänkt för att ha gett mutor i samband med dessa.

Någon ny information om exempelvis när ett åtalsbeslut kan väntas har han dock inte.

"Nej, inga nyheter där", säger han.

Ett liknande svar får frågan om vad jaktvärden intresserar sig mest för av skog, som han äger via bolagen Holmen och SCA, och telekom, som han äger via Industrivärden-innehavet Ericsson.

Det sägs då och då att du inte är lika intresserad av Ericsson som av skog. Stämmer det?

"Det har jag ingen kommentar till."

Tänker du följa med i vad Ericsson ägnar sig åt under årets mobilmässa i Barcelona, som inleds om några dagar?

"Nej, det kommer jag inte att göra. Jag är inte med i Ericssons styrelse och har annat för mig."

Fredrik Lundberg äger 52 miljoner aktier i Lundbergs, vilket renderar honom cirka 290 miljoner kronor i utdelning i år om styrelseförslaget skulle gå igenom på årsstämman (där Fredrik Lundberg bestämmer). Han passar dock på frågan om hur han ska placera pengarna.

"Jag har hållit på att jobba med kapitalförvaltning i många decennier, och kommer nog att klara av att ta hand om de där slantarna också", säger han, utan att vilja ange huruvida de kommer placeras inom eller utom den egna sfären, eller i svenska visavi utländska papper.

Fredrik Lundberg har sedan förra Lundbergsbokslutet fyllt 65. Än har han dock inga planer på att trappa ned.

"Jag räknar med att det ligger en bit fram i tiden. Jag tycker det här är kul att jobba med fortsatt, och finner ingen anledning att göra någonting annat."

Tror du att du kommer hålla på lika länge som [den nu 86-årige] Warren Buffett om hälsan står dig bi?

"Det vet jag inte, det vill jag inte spekulera i. Men jag trivs med det jag håller på med och räknar med att fortsätta. Jag har ingen deadline."

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom