Fredrik Lundberg: Makt spelar naturligtvis roll

Affärsmannen Fredrik Lundberg har köpt en stor del av Handelsbankens A-aktier i investmentbolaget Industrivärden där hans familj nu kontrollerar en betydande del av både röster och kapital. "Vi fyller på lite grann", säger han till Affärsvärlden.

Hösten 2002 flaggade Lundbergföretagen upp i Industrivärden när ägandet översteg 5 procent. På stämman den 6 maj tidigare i år tog Fredrik Lundberg över som styrelseordförande i investmentbolaget.

Industrivärden är största ägare i SCA och är storägare i Handelsbanken. Den sistnämnda har även varit storägare i Industrivärden, fram tills igår när Handelsbanken meddelade att hela innehavet i Industrivärden, 29,4 miljoner A-aktier, har avyttrats.

 

LÄS MER:

 

På torsdagsförmiddagen meddelade Lundbergföretagen att man köpt nio miljoner av de avyttrade A-aktierna för cirka 1,4 miljarder kronor. Efter förvärvet har Lundbergföretagen 16,1 procent av kapitalet samt 23,3 procent av rösterna i Industrivärden. Därutöver köpte Fredrik Lundberg två miljoner A-aktier privat. Hans döttrar Louise Lindh och Katarina Martinson köpte i sin tur en miljon A-aktier vardera. Sammanlagt äger nu familjen Lundberg sammantaget 19,9 procent av kapitalet och 28,8 procent av rösterna.

– Vi har varit med i många år nu och nu fyller vi på lite grann därför att vi tror att det är en bra investering. Vi tycker om Industrivärden och dess portfölj. Det är ett långsiktigt innehav, säger Fredrik Lundberg till Affärsvärlden.

Kan du tänka dig att öka ägandet i Industrivärden framöver?
– Det har jag ingen kommentar till. Jag kan inte prata om vad som ska hända i framtiden med någon investering vi kan komma att utvärdera.

Vad är planen för ditt ägande i Industrivärden?
– Jag har ingen annan plan än att vi ska fullfölja vår strategi i Industrivärden som lades fast förra hösten. Förhoppningsvis ska det leda till att vi skapar värde och att det blir en bra investering för alla aktieägare.

Hur ser du på det tidigare korsägandet i Industrivärden-sfären?
– Jag tror att det är bra att det luckras upp. Nu får respektive bank och SCA ägna sig åt sina respektive huvudbusiness och inte äga aktier i andra bolag. Det tror jag är bra och styrelserna har uppenbarligen bedömt det likadant, både i SCA och i Handelsbanken.

Vad betyder ordet makt för dig?
– Ja, makt i sig tycker jag inte är särskilt intressant. Men för att få ett inflytande i ett företag och kunna agera i olika frågor, i syfte att skapa värde, så är det klart att man måste ha ett visst inflytande. Annars kan man inte göra det. Där spelar naturligtvis makt en roll.

Hur ser du på din egen maktposition i näringslivet?
– Jag äger ju en hel del företag så det är klart att jag har en roll att spela där. Jag har även ett ansvar gentemot de aktieägare som har valt mig. Sitter man i en styrelse har man även ansvar mot anställda, kunder och samhälle och så vidare. Det är självklart.

Hur tycker du att en person med mycket makt ska agera?
– Man ska givetvis agera på ett professionellt och korrekt sätt. Är man vald till ett uppdrag så kan jag inte se något annat än att man ska göra sitt bästa för att uppfylla de krav man har på sig.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets