Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Friends arena får ny ägarbild

2016-11-25 08:26

(UPPDATERAD) Fabege förvärvar Solna stads, Peabs och Jernhusens andelar i Arenabolaget i Solna KB, som äger fastigheten Nationalarenan 1, det vill säga Friends Arena. Det framgår av ett pressmeddelande.

Efter transaktionen kommer Fabege att äga 66,7 procent av arenan, och driva den fortsatta utvecklingen av arenan tillsammans med Svenska Fotbollförbundet.

Av ett pressmeddelande från Peab framgår att byggbolaget ägde 17,2 procent i Arenabolaget.

Christian Hermelin, vd för Fabege, säger till Nyhetsbyrån Direkt att Solna Stad ägde 16,7 procent och Jernhusen 10 procent av Arenan, medan Fabege själva ägde 22,8 procent. Svenska Fotbollförbundet ägde 33,3 procent, en andel som kvarstår efter affären.

"Vi tror att arenan kan utvecklas väl, och vi vill äga tillsammans med de andra som tror det och ser en möjlighet i arenan. Det är ju ett par ägare som sagt att de inte ser sig som långsiktiga ägare, och det är inte de optimala förutsättningarna för att driva arenan om man inte har fokus på de långsiktiga frågorna", förklarar han skälet till utköpet av Solna Stad, Peab och Jernhusen.

Han nämner även att det ligger i Fabeges intresse att Arenastaden, där Fabege är stor fastighetsägare, har en väl fungerande arena.

Köpeskillingen är hemlig enligt Christian Hermelin, men säljarna får ungefär lika mycket betalt för sina respektive andelar.

"Det är i samma härad. Allt är inte rent jämförbart, men i princip kan man säga."

I fjol gick arenan med över 200 miljoner kronor i förlust inklusive avskrivningar, säger Christian Hermelin, och han räknar inte med någon "väsentlig resultatförbättring" förrän nästa år; "det blir väl i linje med föregående år" under 2016.

På sikt säger han dock att den nyemission bland ägarna som aviseras i dagens pressmeddelande och bland annat är avsedd att lösa dyra topplån ger förutsättningar för en bättre ekonomi, liksom att Arenabolaget tillförs entrébyggnaden till arenan, "Arenagate".

"Under nästa år är det också flera dyra femåriga leasingavtal för inventarier, exempelvis jumbotronen [en anordning med storbildsskärmar som hänger mitt i arenan, red anm], som löper ut, så kostnaderna sjunker drastiskt", tillägger han.

Enligt Friends Arenas hemsidas evenamangskalendarium finns tre planerade evenemang om sammanlagt tre dagar mellan nuvarande hästevenemang och melodifestivalen i mars.

Vad kan göras på intäktssidan för att arenan ska stå tom mindre?

"Den är ju gjord för både stora och små evenemang, och det har varit fokus på stora evenemang, och det är inte så många. Just nu är den inte tom, men visst vill vi se fler evenemang i arenan."

Har ni någon plan för det?

"Ja det har vi, men det är hårt jobb. Det gäller att jobba långsiktigt, och det tar ett par år innan det säkert är uppe i sin fulla potential. Nu skapar vi förutsättningar för att jobba med de långsiktiga frågorna", säger Christian Hermelin, som inte har några driftmässiga nyheter att meddela avseende arenan.

Noterbart är att Fabege med 18,5 procent är största ägare i NGM-noterade AIK Fotboll, vars seniorlag spelar sina hemmamatcher på Friends Arena.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom