Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Fukushimareaktor kan ha skadats tidigare än vid tsunamin

2011-05-16 10:03

Reaktor 1 i Fukushima Daiichi kan ha skadats redan under jordbävningen. En källa uppger för Japan Times att höga strålningsnivåer upptäcktes i reaktorbyggnaden  redan under natten efteråt.

Hittills har tekniska analyser kring kärnkraftshaveriet i Japan förutsatt att reaktorerna klarat sig ganska så oskadade igenom den kraftiga  jordbävningen i Japan klockan 14.46 japansk tid den 11 mars. Det hävdar  exempelvis experterna på den tyska organisationen VBG, som har flera hundra kraftbolag i världen som medlemmar, i en rapport från den 7 maj.

Men, enligt Japan Times i dag, ska arbetare som var på väg in i byggnaden till reaktor 1 under natten efter katastrofen,  ha stoppats av att deras dosimetrar larmade om höga strålningsnivåer. Uppåt 300 millisievert per timme ska ha uppmätts. Uppgiften kommer inifrån Tepco men källan är anonym.

Om den stämmer tyder det på att stora mängder radioaktiv ånga tagit sig ut i byggnaden via skador på reaktorn som orsakats av jordbävningen, skriver tidningen.

En timme och 50 minuter efter jordbävningen uppges nödkylsystemet— dieselgeneratorerna i kärnkraftverkets källare — ha slagits ut sedan de dränkts av tsunimivågorna som följde på skalvet.

Om jordbävningen som mätte 9 på Richterskalan skadade reaktorn väcker det nya frågor kring säkerhetsberedskapen inför jordbävningar i Japan, skriver Japan Times.

Tepco, operatören av kärnkraftverket, uppgav på söndagen att större mängder av kärnbränslet i reaktor 1 än vad som tidigare varit  känt sannolikt smält.

I går uppgav man enligt NHK News att ”nästan allt kärnbränsle” förmodligen hade smält klockan 6.50 på morgonen den 12 mars.

Den lavaliknande sörjan ska sedan ha runnit ned och lagt sig på botten av reaktortanken som i sin tur smält sönder.

På eftermiddagen kl  15.36 den 12 mars  exploderade också  vätgas som ansamlats i byggnaden och taket flög av.

Tepco meddelade i går också att läget i reaktor 1 nu är så att toppen av smältan är frilagd ovanför kylvattennivån och genererar ånga. Temperaturen uppgavs vara 110 grader i toppen  av smältan och 88 grader i den nedre delen, som kyls av vatten.

Monica Kleja

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom