Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Fullvärderad prylhandlare

2020-01-16 06:00
Foto: Henrik Montgomery/TT

ANALYS Prylhandlaren har stigit kraftigt senaste året. Aktien framstår nu som fullvärderad.

VÄNTA Efter att Clas Ohlson-aktien mer än halverats såg Affärsvärlden ett köpläge i början av juni 2018, i nr 23/2018. Bolaget mötte utmaningar på flera fronter, men över 8 procents direktavkastning signalerade då överreaktion i en av de mer välskötta detaljhandlarna på börsen.

Dagen efter analysen rasade aktien med hela 13 procent på bokslutsrapporten för räkenskapsåret 2017/2018. Kort därefter bottnade aktien dock och sedan köprådet är aktien upp cirka 40 procent – dubbelt upp mot börsens knappa 20 procent. Kursuppgången har fått p/e-talet att gå från cirka 12 till cirka 15 på konsensusprognoserna samtidigt som direktavkastningen har sjunkit från 8,2 procent till 5,6 procent.

Utan någon butiksexpansion att tala om och med en mycket begränsad e-handel, som visserligen växer snabbt, är det svårt att inte hålla med analytikerkåren i deras prognoser om ingen eller mycket låg omsättningstillväxt i det korta perspektivet. På kostnadssidan är den mest lättplockade frukten, butiksstängningar utanför Norden, dessutom plockad. Antas ändå att Clas Ohlson når 8 procents rörelsemarginal nästa räkenskapsår, alltså högst upp i bolagets målintervall, landar p/e-talet för ett närmast obelånat Clas Ohlson på drygt 14.

Den påtagliga osäkerheten och risken för ytterligare lönsamhetspress ska ställas mot att det är svårt att vara direkt negativ till ett nästan obelånat bolag med en direktavkastning på 5,6 procent som dessutom för tillfället växer organiskt. Affärsvärlden ser ett typiskt vänteläge i Clas Ohlson, där nuvarande kurs på ett ganska bra sätt speglar bolagets möjligheter och risker.

Detta är en kortversion av Fullvärderad efter kursrallyt. Prenumeranter kan logga in och läsa hela artikeln här.

Johan Högberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom