Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Fynda bland förlorarna

2019-09-04 18:00

Bland börsens sämsta aktier det senaste året finns alltifrån storbanker till spelbolag och bostadsbyggare.

Affärsvärlden har listat de 25 svenska börsbolag vars aktier backat mest under de senaste 12 månaderna. I övningen har bolag med ett börsvärde understigande en miljard kronor exkluderats.

Toppar denna bottenlista gör BIMobject, ett spännande mjukvarubolag med globala ambitioner inom byggbranschen. Med de optimistiska glasögonen på kan man ana något skalbart i Fortnox-stil på sikt. Lägre tillväxttakt och stora förluster gör dock aktien till en mer osäker historia. Bland de största ägarna märks grundaren Stefan Larsson samt riskkapitalbolaget EQT.

Attendos snabba expansion i Finland har blivit ett fiasko och omsorgsbolaget står nu med tomma bäddar som kommer ta tid att fylla. Men om Attendo lyckas rida ut stormen utan att balansräkningen blir ett problem så ser aktien klart intressant ut på sikt. Den demografiska trenden talar för att de där bäddarna kommer att behövas och så sent som i förra veckan dubblerade styrelseordföranden Ulf Lundahl sitt innehav. Attendo-aktien ingår i modellportföljen Avkastningsportföljen.

Ett annat förlorartema är den reglering av spel och dobbel på flera marknader som sätter sina spår i gamblingsektorns aktiekurser. Måhända har det ökade intresset för etiska placeringar också spelat en roll. Kindred, Betsson, Leovegas, Netent och Catena Media trängs alla på förlorarlistan. Om vinsttappet är av tillfällig natur och om analytikernas utdelningsprognoser håller så ser flera av gamblingbolagens kuponger riktigt aptitliga ut.

Johan Högberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom