Fyra köp- och ett säljtips från Handelsbanken

Clas Ohlsonsrapport som överträffade lågt ställda förväntningar, visade tecken på förbättring och därför justeras vinstprognoserna upp.

Det skriverHandelsbanken Capital Marketsi en analys daterad 12 juni.

Banken har höjt sina estimat för vinst per aktie för de kommande tre åren med 2-4 procent. Därmed ökar riktkursen till 100 kronor, från tidigare 90. Även om Handelsbanken tror på högre bruttomarginaler framöver blir den totalt för hela innevarande verksamhetsår lägre än fjolåret på grund av negativa valutaeffekter på inköpen.

Konsensus bör justeras upp efter att förra veckans kvartalsrapport samt att majförsäljningen var bättre än väntat. Dock bör man beakta att jämförelsetalen var lätta. Handelsbanken behåller ändå aktierådet minska, för även om nedsidan är begränsad är värderingsmultiplarna för höga för att motivera en rekommendationshöjning.

Lundin Minings andel iTenkeär värderat till just över 1 dollar per Lundin Mining-aktie. Zinkgruvan och Neves-Corvo genererar resterande kassaflöde. Handelsbanken Capital Markets har satt ett värde på dessa tillgångar på cirka 6 gånger ebitda och kommer därmed fram till en reviderad riktkurs om 3:80 dollar, från tidigare 2:80 dollar, vilket motsvarar ungefär 30 kronor per aktie.

Mot bakgrund av metallprisernas uppgång ser banken ytterligare uppsida i Lundin Mining och upprepar därför rekommendationen köp.

Det framgår av en analys daterad 11 juni.

Råvarupriserna stiger mer än vad dollarn faller och nettoeffekten för gruvbolag med euro- eller kronadenominerad kostnadsbas är fortfarande positiv.

Handelsbanken har höjt sina estimat för metallpriserna och spår ett zinkpris på 1.500 dollar 2009 och 1.800 dollar 2010, från 1.400 respektive 1.600 dollar. Estimaten för kopparpriset höjs från 4.100 till 4.400 i år och 4.500 till 4.800 nästa år.

Handelsbanken Capital Marketshar höjt rekommendationen förBolidentill öka, från tidigare minska, och samtidigt höjt riktkursen från 45 till 75 kronor.

Det framgår av en analys daterad den 11 juni.

Stigande metallpriser, byggt på spekulationer om en svagare dollar, har gett nya förutsättningar för Bolidens intjäning.

Bolidenaktien ser nu billig ut, sett till förväntad vinst 2010, även om en betydande vinst där kan hänföras till hedgar i koppar och dollar.

Den nya riktkursen motsvarar sex gånger snitt-ebitda för 2009 och 2010, vilket är i linje med värderingen för gruvindustrin, skriver Handelsbankens analytiker.

De två största positiva beskeden på Intrum Justitias kapitalmarknadsdag förra veckan var att PD-området (Purchased Debt) fortsätter att gå bättre än väntat andra kvartalet och att den brittiska verksamheten siktar på att vara ebit-positiv fjärde kvartalet.

Så skriverHandelsbanken Capital Marketsi en bolagsuppdatering efter Intrum Jusitias kapitalmarknadsdag i London i torsdags.

Bankens styckesvärdering (SOTP) indikerar potential på uppsidan och eftersom Intrum Justitia för närvarande handlas med rabatt gentemot börsen är aktievärderingen inte ansträngd. Handelsbanken behåller rekommendationen öka och höjer riktkursen till 85 kronor, från 75.

Däremot anser man att en återhämtning är mer än inprisad förNedermansom har gått starkt på börsen hittills. Aktien har nått riktkursen på 85 kronor och uppsidan begränsas samtidigt som nedsidan ökar.

Det skriverHandelsbanken Capital Marketi en analys från den 11 juni där rekommendationen sänks till minska, från öka. Riktkursen 85 kronor kvarstår.

Handelsbanken har inte gjort några förändringar i estimaten för Nederman utan räknar fortsatt med ett tufft 2009, med negativ vinsttillväxt hela året, och en återhämtning 2010.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets