Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

G&L Beijers nye vd: Försiktigt optimistiska

2013-10-18 10:14
Foto: Lars Owesson, G&L Beijer

Kylföretaget G&L Beijer överraskar uppåt. Nye vd:n Per Bertland ser ljust på framtiden. "När marknaden börjar ta fart brukar det hålla i sig", säger han.

Kylföretaget G&L Beijers nye vd Per Bertlands första kvartalspresentation på fredagen resulterade i en överraskande positiv bild av marknadsutvecklingen i Europa. Försäljningen i det Malmöbaserade företaget har under tredje kvartalet skjutit fart jämfört med motsvarande period under 2012. Dessutom ökar vinsterna.

Under det tredje kvartalet steg omsättningen med cirka 6 procent till 1 830 miljoner kronor. Valutaeffekterna av den starka kronan, när intäkter i utlandet räknas om till svenska kronor, har klingat av och påverkade omsättningen marginellt under perioden.

Den ökade omsättningen i det tredje kvartalet bröt därmed en fem kvartal lång negativ trend som präglats av en svag efterfrågan i Europa, skriver bolaget i kvartalsrapporten.

- Den här sommaren har varit väldigt varm och det har gynnat oss. Den varma sommaren märks framför allt i julisiffrorna men ökningen har hållit i sig under augusti och september, säger Per Bertland till Affärsvärlden.

Han betonar särskilt att försäljningsökningen är organisk.

- Vi växer på samtliga marknader och ligger nu på samma nivåer, organiskt, som för ett år sedan.

Försäljningsökningen ger effekt på resultatet. Resultatet före skatt uppgick under tredje kvartalet till 137,9 miljoner kronor, en ökning från 111 miljoner kronor under motsvarande period 2012.

Hur ser det ut framöver?

- Min erfarenhet och min bedömning är att när marknaden börjar ta fart håller det i sig. Vi är försiktigt optimistiska, säger han.

Per Bertland tillträdde som vd vid halvårsskiftet men har jobbat i företaget på olika positioner i företaget i snart 25 år.

Calle Froste

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom