G4S svartlistas av norska oljefonden

Säkerhetsbolaget G4S, som är en konkurrent till svenska Securitas, sätts upp på norska oljefondens svarta lista på grund av överhängande risker att bolaget medverkar till människorättsbrott, framgår av ett pressmeddelande från den statliga investeraringsjätten.
G4S svartlistas av norska oljefonden - slyngstad-norska-oljefonden-700_binary_6973496.jpg

Beslutet från oljefondens styrelse har baserats på en rekommendation från det norska Etikkrådet, som anser att det råder en oacceptabel risk för att bolagets verksamhet renderar i systematiska brott mot människorätten, skriver fonden.

Etikkrådets slutsatser grundar sig i att brittiska G4S verksamhet i Qatar och Förenade Arabemiraten, som är diktaturer och vars befolkningar, till stor del anlitar migrantarbetare med mycket begränsade rättigheter.

Rådet har kommit fram till att migrantarbetarna tvingas skuldsätta sig genom att ta lån i sina hemländer, ofta i Sydostasien, för att betala rekryteringsavgifter. Därefter åläggs arbetarna att betala en signifikant andel av lönen för att betala av skulden, vilket leder till svårigheter att lämna det nya landet.

”Utredningen har bevisat långa arbetsdagar, brist på övertidsersättning och andra exempel på trakasserier. Många har fått mycket lägre löner än överenskommet och i Förenade Arabemiraten finns också flera dokumenterade fall där arbetare fått sina pass konfiskerade”, skriver Etikkrådet.

Securitas har ingen verksamhet i Gulfländerna – den enda marknaden i Mellanöstern för det svenska bolaget är den turkiska.

Svartlistningen innebär att inga pengar kommer investeras i G4S från oljefonden, som är den största globalt med förvaltade värden på över 10.000 miljarder norska kronor och bland annat innehav om runt 1,5 procent av alla aktier på världsmarknaden. Det kapital som investerats består av överskott på intäkter genererade till staten från landets oljetillgångar.

Andra bolag som svartlistats av oljefonden är bland annat tillverkare som medverkar till framställning av kärnvapen, aktörer inom klimathotande verksamheter som kolkraft, tobaksproducenter och flera bolag som anklagas för korruption. I mars kommunicerade oljefonden också en utfasning av investeringar i oljeindustrin.

Flygtillverkarna Airbus och Boeing, cigarettproducenterna Altria, Philip Morris och British American Tobacco, Warren Buffetts energibolag Berkshire Hathaway Energy, kinesiska Ericsson-konkurrenten ZTE och gruvbolaget Freeport-McMoran är några av de bolag som svartlistats.

Det enda svenska bolaget på svarta listan är snus- och cigarrtillverkaren Swedish Match.

G4S aktie noterades kring 3 procent ner i Londonhandeln under torsdagsförmiddagen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets