Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Gaddafi gömmer miljarder i Sverige

2011-03-23 07:01

Muammar Gaddafi och regimen i Libyen har över tio miljarder kronor i Sverige. Finansinspektionen (FI) har fryst tillgångarna. Men Libyens egen guldreserv sinar ej. Västmakternas anfall fortsätter.

Den 10 mars presenterades ett EU-beslut som innebär att alla tillgångar tillhörande regimen i Libyen ska frysas.

I Sverige rör beslutet enligt Dagens Nyheter ”en mängd personer och enheter som har anknytning till Gaddafi”.

- Var de finns och vilka typer av tillgångar det är kan vi inte kommentera, säger Jonathan Holst, tf presschef på FI, till tidningen. 

Trots att den libyska regimens tillgångar frysts över stora delar av världen har Gaddafi fortfarande tillgång till sin skattkammare som rymmer 150 ton guld.

Enligt Financial Times ska guldet tidigare ha förvarats i centralbankens valv i Tripoli men antas nu ha flyttats till Sebha i södra Libyen.

Sent i går kväll genomfördes flygräder över Tripoli. Tv-kanalen Al-Jazira uppger att en av Gadaffis närmasta befälhavare Hussein El Warfali dödats i attackerna. 

Västmakterna har utfört mer än 300 överflygningar och avfyrat över 162 kryssningsmissiler i Libyen de senaste fyra dagarna, enligt SVT.

Gadaffi gjorde i går ett kort tv-framträdande där han viftade med en libysk grön flagga och uppgav att han inte tänker ge upp. Han uppgav att "angreppet är utfört av ett gäng fascister som till slut kommer att hamna i historiens papperskorg”.

- Jag stannar här, mitt hem är här, jag stannar i mitt tält, sade Gadaffi.

USA fortsätter, till synes utan framgång, att få något av Nato-länderna axla ledarrollen för de fortsatta anfallen mot Gaddafis styrkor. 

affarsvarlden Administrator

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom