Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Gardell: Det måste ske en förändring på Nordea

2019-07-03 07:54
Ericssons störste ägare är Christer Gardells aktivistfond Cevian. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Att Nordea får en ny vd "är säkert bra" men det krävs "fundamentala åtgärder". Den nordiska storbanken måste fokusera på att förbättra lönsamheten i alla dess affärer och det arbetet låter inte vänta på sig. Det säger finansmannen Christer Gardell, vars aktivistfond Cevian klivit in i Nordea, till SvD.

"Vi har inte oändligt tålamod utan det måste ske en förändring nu. Ett vd-byte är säkert bra men redan nu är det viktigt att få upp tempot", säger han.

Christer Gardell ser det inte som aktuellt att dela upp banken. Lönsamheten måste dock höjas inom exempelvis företagsaffärer, anser han.

"Det är ingen hemlighet att Nordea underpresterar rätt ordentligt jämfört med konkurrenterna. När vi har gått igenom banken ser vi inte någon anledning till det och det här gapet måste elimineras - och det så fort som möjligt", säger finansmannen.

Till Bloomberg News säger nuvarande Nordea-vd:n Casper von Koskull att Cevian likt andra aktivister tenderar att försöka få "uppmärksamhet via media och det är något som så klart ibland kan vara lite... irriterande".

"Men vi kan ta den irritationen. Jag kan ta den eftersom vi, underliggande, inte har olika syn", säger han.

I helgen meddelade Nordea att vd:n Casper von Koskull har beslutat att gå i pension i slutet av 2020.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom