Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Gates krossar myter på Sverigebesök

2014-03-31 08:08

Världens rikaste man - men också en tekniknörd och en världsmedborgare. Vid ett seminarium i Sverige i dag väntas Microsoftgrundaren Bill Gates tala om de myter han anser blockerar utveckling och framsteg för fattiga.

Vid seminariet på Karolinska institutet i Solna ska Bill Gates argumentera för att världen faktiskt utvecklas åt rätt håll och hur den extrema fattigdomen kan utrotas under vår livstid.

Gates har sedan 2006 jobbat heltid med Bill & Melinda Gates Foundation, den stiftelse han och hustrun startat och som brukar beskrivas som en av världens största privata välgörenhetsorganisationer. I höstas förfogade den över mer än 40 miljarder dollar, motsvarande 260 miljarder kronor, enligt uppgifter på stiftelsens hemsida. Vid seminariet väntas Gates tala om de myter han anser blockerar utveckling och framsteg för fattiga. I sitt årsbrev från stiftelsen nyligen presenterade han tre sådana myter och argumenterade emot dem. Den första, Fattiga länder är dömda att fortsätta att vara fattiga, överbevisas av historien, anser Gates. I brevet jämför han bilder från bland annat Mexico City, Nairobi och Shanghai för ett trettiotal år sedan med nuläget och skriver att många så kallade utvecklingsländer redan har utvecklats.

Myt två rör uppfattningen att bistånd är slöseri, något som inte fungerar. Denna uppfattning oroar Gates, han är rädd för att regeringar ska använda den som ursäkt för att dra ner på statligt bistånd. Korruption, tröga system och biståndsberoende till trots är bistånd _ i synnerhet sådant som rör hälsovård där det med förhållandevis små medel är möjligt att rädda många liv _ en fenomenal investering, anser Gates.

Den tredje myten lyder: Räddade liv leder till överbefolkning. Inte heller detta stämmer då bland annat utbildade kvinnor i utvecklade länder tar större ansvar för familjeplanering, skriver Gates.

Gates är enbart i Sverige i dag. Han ska också möta finansminister Anders Borg, biståndsminister Hillevi Engström samt företrädare för Socialdemokraterna.

Bill Gates föddes 1955 i Seattle i delstaten Washington i nordvästra USA i en tävlingsinriktad familj. Föräldrarna hade stora planer för honom och han kom in på det prestigefulla universitetet Harvard. Men då hade han redan upptäckt sin passion, dataprogrammering. 1975 tog han ett sabbatsår från studierna för att jobba med sin barndomsvän Paul Allen. 1976 registrerade de namnet Microsoft i delstaten New Mexico. Gates var under många år bolagets vd och chefsutvecklare.

Under Microsofts resa mot toppen gjorde Gates sig känd som en intensivt arbetande, krävande och emellanåt väldigt brysk chef. Hans vision var att ge miljontals människor bra mjukvara, och därmed hjälpa dem att hitta sin potential.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom