Geopolitiska oron på högsta nivån sedan arabiska våren

Den geopolitiska oron är uppe på rekordnivåer, och JP Morgan pekar ut Donald Trump som orsaken.
Geopolitiska oron på högsta nivån sedan arabiska våren - trump-700-170301_binary_6829025.jpg

Den geopolitiska oron ligger på den högsta nivån sedan den arabiska våren, och det beror på Donald Trump, skriver JP Morgan som hänvisar till sitt GAI-index. (Geopolitical Anxiety Index)

Investmentbanken hävdar att sedan presidentvalet har nyhetsbevakningen kring ämnen som krig, terrorism och cyberattacker ökat.

Enligt indexet är oron större nu än efter händelser som bomben i Boston och Krimkrisen. Oron är däremot inte lika hög som under Irakkriget eller som efter terrorattentatet den 11 september.

Analytikern John Normand har tittat på hur geopolitiken påverkar marknaden genom att granska data från 1980, och han har hittat några nyckelpunkter.

“Den geopolitiska oron påverkar de globala marknaderna väsentligt ungefär två gånger per årtionde, men de lokala och regionala marknaderna oftare.”

Trots detta är VIX – ett volatilitetsindex som kallas “riskindex” – på sin lägsta nivå i år. Detta tyder på att näringsidkare trots oron inte lägger så stor vikt vid ökningen av rapporter om geopolitiska risker och hot.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.