Getinge i topp på börsen

Efter en trevande inledning på onsdagen med fallande kurser tog Stockholmsbörsen rygg på omvärldsbörserna och vände till en uppgång. Getinge lyfter medan en rad bankaktier placerade sig i botten på index.
Getinge i topp på börsen - omx-upp-700_binary_6954793.jpg

Omkring klockan 10.05 hade OMXS30 stigit 0,3 procent till 1.542 och aktier för 3,4 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. På de ledande Europabörserna var tyska DAX upp 0,6 procent och CAC 40 i Paris var upp 0,5 procent.

Bland storbolagen på OMXS30-indexet syntes medicinteknikbolaget Getinge i topp med en uppgång på 2,4 procent. Även Swedish Match och Atlas Copco noterade högre kurser och steg 2,2 respektive 1,5 procent vardera.

I motsatt ände belastade banksektorn indexet, där sämst presterande Handelsbanken backade 1,2 procent. Swedbank, som med en uppgång på 2,6 procent tillhörde tisdagens vinnare, var ner 1,1 procent.

Volvo tyngdes av svag industristatistik i USA där orderingången för tunga lastbilar på den amerikanska marknaden föll med 70 procent i maj, jämfört med motsvarande månad i fjol, enligt färska siffror från branschorganisationen ACT.

“Fortsatt svag nettoorderingång var i stor sett förväntat men nedgången i maj var sannolikt större än vad de flesta hade räknat med”, kommenterar Wells Fargo.

Samtidigt rapporterade Sveriges Radio på onsdagen att Volvo kommer att minska produktionstakten i Tuvefabriken efter semestrarna. Volvos aktie var ner 0,7 procent.

Detaljhandlaren Clas Ohlson redovisade en rörelseförlust under det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2018/2019 som var större än vad analytikerna hade räknat med. Det räckte inte för att försvara aktiekursen som innan dagens rapport var upp närmare 15 procent för året, och akten var ner 1,1 procent på onsdagen.

Bostadsutvecklaren Oscar Properties steg 3,6 procent efter att bolaget senarelagt utbyteserbjudandet till stamaktier men angivit det bolaget kallar “marknadssonderade” utbytesvillkor. Även priset på preferensaktien var upp efter beskedet.

Kindred backade 1,8 procent. Bettingoperatöreren har fått sänkt riktkurs av SEB till 140 kronor från tidigare 160. På tisdagen stängde aktien på 79 kronor efter att ha stigit kraftigt på nyheten att bolaget lanserat i New Jersey.

Gruvbolaget Semafo, som utvinner guld i Burkina Faso, fortsätter att stiga för sjätte dagen i rad. Guldpriser adderade närmare 9 dollar på onsdagsförmiddagen och Semafos aktie steg 3,8 procent.

John Mattson som gjorde sin första handelsdag på Stockholmsbörsen handlades till 101 kronor. Introduktionskursen blev 90 kronor efter att bolaget stängt teckningsboken i förtid till följd av ett starkt intresse för det lidingöbaserade fastighetsbolagets börsintroduktion.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.