Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Getinge och Medivir dagens förlorare

2018-10-15 13:32
Foto: Johan Hallnäs / TT

Stockholmsbörsen drog sig lätt nedåt när veckans handel började på måndagen. Bland sektorerna avancerade energi och telekom, medan det för de flesta andra branscher var minussiffror. Hälsovård och industri fanns bland de sektorer som tappade mest.

Strax efter klockan 13.20 hade OMXS30 sjunkit 0,1 procent till 1.535 och aktier för 5,9 miljarder kronor hade bytt ägare.

Mycket uppmärksamhet riktades mot Getinge, som föll tungt och tappade 13,3 procent. Bolaget gör en reservering på 1,8 miljarder kronor för skadeståndskrav. Kraven har riktats mot dotterbolaget Atrium Medical i Nordamerika och gäller dess kirurgiska nätimplantat. Getinges vd Mattias Perjos uppgav vid en telefonkonferens att cirka 900 stämningar lämnats in i USA och Kanada gällande implantaten.

Även Medivir föll hårt sedan vd Christine Lind slutat med omedelbar verkan och efterträtts av en tillförordnad vd i form av Uli Hacksell. Bolaget meddelade också att det avser att framöver fokusera på den kliniska portföljen. Aktien rasade 13 procent, en reaktion som Carnegie i en kommentar ansåg överdriven.

Electrolux sjönk 1,3 procent. Vitvarubolaget uppger att det inte kan uteslutas att den amerikanska varuhuskedjan Sears rekonstruktion kan få "väsentlig inverkan" på Electrolux framtida försäljning, och på resultatet inom affärsområdet Vitvaror Nordamerika.

Telia gick starkast i OMXS30 med ett lyft på 1,7 procent och bidrog därmed till uppgången för telekomsektorn. Bolaget anger att de totala synergierna från köpet av GET och TDC Norge uppgår till 0,7 miljarder norska kronor, högre än tidigare bedömning som var 0,6 miljarder. De köpta bolagen konsolideras i Telias redovisning från och med måndagen.

Clas Ohlsons försäljning i september steg 6 procent med en organisk tillväxt på 2 procent. Aktien handlades 2,1 procent högre.

Storytels styrelseledamot och största ägare Jonas Sjögren har köpt nästan 13.000 aktier i bolaget. Aktien avancerade 3,1 procent.

Nordea Fonder har ökat sitt innehav i Rejlers till motsvarande 15 procent av kapital och 8 procent av rösterna i bolaget. Rejlers handlades 6,4 procent högre.

Arctic Paper och Capacent avancerade kraftigt, med 5,8 respektive 9,5 procent, efter att ha köprekommenderats av Börsveckan. Klädbolaget RNB fick däremot en säljrekommendation av samma tidning och var 5,3 procent lägre.

Ett par rekommendationer från Handelsbanken fick också märkbar effekt: Bonava tappade 3,9 procent efter att ha sänkts från öka till minska av banken, och JM sjönk 4,3 procent efter att ha sänkts från köp till minska. JM:s låga försäljning i kombination med rekordmånga osålda lägenheter i pågående produktion är en problematisk kombination, anser Handelsbanken.

Handelsbanken tror desto mer på Lundin Mining, som enligt banken blivit attraktiv efter senare tids kursnedgång. De långsiktiga utsikterna för bolaget beskrivs som ljusa. Gruvaktien handlades upp 0,5 procent.

Atlas Copco har sänkts till neutral från köp av Bank of America Merrill Lynch och verkstadsaktien backade 2 procent.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom