Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Gick flyttmanin till Asien för långt?

2012-10-15 11:09

Efter ett decennium med flyttlass till Asien och Kina börjar det dyka upp återvändare.

Det senaste decenniets tillväxtboom i Asien, inte minst Kina, har fått bransch efter bransch och företag efter företag att söka sig till regionen. Byggs inte egna fabriker så öppnas inköpskontor för att dra nytta av billig arbetskraft. Att vara i Kina har för många företag varit lika naturligt som att vd ska ha en rejäl fallskärm. Men något håller på att förändras. Kanske håller pendeln på att svänga tillbaka.

När Hennes & Mauritz levererade en rapportbesvikelse häromveckan var det klädkoncernens försämrade bruttomarginal som stack ut. 15-procentiga lönelyft för arbetarna i Kina har drivit upp inköpspriserna samtidigt som H&M:s konkurrent Inditex gynnas av fallande löneinflation i länder som Spanien och Portugal.

Även i verkstadssektorn ger de stigande lönekostnaderna företagsledningarna huvudvärk. I en analys från Credit Suisse uttalade sig nyligen verkstadsbolaget Alfa Lavals finanschef Thomas Thuresson om den asiatiska löneinflationen. Om den fortsätter i nuvarande takt, måste den hanteras antingen med produktivitetsförbättringar eller en flytt någon annanstans, enligt Thuresson.

Den famösa taiwanesiska elektronikunderleverantören Foxconn, med i dag över en miljon anställda, har samma problem. Underleverantören, mest känd för att tillverka Apples Iphone-telefoner, tänker tackla de stigande lönekostnaderna med inköp av en miljon robotar under de närmaste tre åren. Hundratusentals anställda väntas få lämna bolaget.

Från USA rapporteras samtidigt att den kinesiska datortillverkaren Lenovo öppnar sin första fabrik i landet. Och den amerikanska vitvarujätten Whirlpool har flyttat tillbaka monteringen av en del köksprodukter till USA, där monteringen så sent som för sex år sedan flyttades till Kina.

Konsultfirman Boston Consulting Group konstaterar nu att kinesiska arbetares löner i år går förbi mexikanska arbetares löner, när skillnaden i produktivitet räknas in. Vid sidan av den kinesiska löneinflationen påverkar även andra faktorer, som svaga arbetsmarknader i USA och i flera länder i Europa. Reformer i spåren av finanskrisen kan ytterligare förbättra förutsättningarna att bedriva verksamhet i USA och Europa. Försvagade valutakurser, ny produktionsteknik och tillgång till ny billig energi (som skiffergas och oljesand i Nordamerika) är andra faktorer som kan locka tillbaka arbetstillfällen till väst.

Gick flyttmanin till Asien för långt? Produktion i Asien för den asiatiska marknaden lär fortsätta. Men att producera där och sedan skeppa varorna runt jorden kanske vi ser tillbaka på med andra ögon om några år.

Kombinationen av stigande löner i Asien och teknologiska framsteg kan leda till att jobb återkommer i väst, om än inte i samma skala som gick förlorade. Banken UBS tidigare chefsekonom George Magnus skrev nyligen om saken. Han menar att nya avancerade tillverkningsteknologier väntas vända uppochner på vår syn på tillverkning, outsourcing och supply chains när fokus skiftar till utvecklingen av lokal och skräddarsydd tillverkning, vilket inte kräver lika mycket arbetskraft. Men i åldrande samhällen kommer arbetskraftsutbudet ändå att falla eller stagnera. Han skriver:

”Det kommer att öka betydelsen av att vara nära marknaden, nära resurser och nära högteknologiska center, och minska signifikansen av långa, globala supply chains och storskaliga fabriker, vilka båda karaktäriserar Asien och Kinas roll i den globala ekonomin.”

Se där. Trenden med närproducerat kanske inte bara gäller matbutikens kött- och grönsaksavdelning.

PS.

Morgan Stanley noterar att eurokrisen följer en CRIC-cykel, eller på svenska KÅFS: kris, åtgärd, förbättring och självbelåtenhet. 2010 fick vi SMP-programmet, 2011 LTRO:er och 2012 Mario Draghis välkända tal. Sedan dess har vi sett en förbättring och tecken på självbelåtenhet. Snart dags för ett nytt K alltså om cykeln fortsätter…

Johan Högberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom