Glencore lyfter på Londonbörsen

Glencore, som är världens största noterade råvaruleverantör, handlas upp med 10 procent på Londonbörsen efter att under morgonen ha aviserat nyemission, slopad utdelning och försäljning av tillgångar.

Som mest handlades aktien upp 12 procent på tidiga måndagsmorgonen men har alltså nu kommit ned något, skriver Financial Times.

Glencore, som hittills i år har förlorat mer än halva börsvärdet i takt med att råvarupriserna rasat till den lägsta nivån på 16 år, valde på måndagen att presentera ett åtgärdspaket tänkt att få bukt med problemen.

Enligt bolaget kommer aktier ett värde av så mycket som 2,5 miljarder dollar kommer att emitteras och utdelningen slopas. Företaget kommer även att se över en försäljning av tillgångar och sälja av sina innehav som är riktade mot jordbrukssektorn, skriver finanstidningen.

Vidare kommer företaget att ställa in produktionen vid två av sina koppargruvor i Kongo och i Zambia. Totalt kommer det leda till en utebliven produktion om 400.000 ton koppar.

Målet är att sänka företagets nettoskuld från 30 till 20 miljarder dollar.

Analytiker från JP Morgan bedömer att Glencore måste halvera sin nettoskuld till 16 miljarder dollar fram till slutet av nästa år om kreditbetyget ska bibehållas.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.