Goldman Sachs: Bitcoin är inte det nya guldet

Efter att värdet på bitcoin nått nya rekord ökar intresset för den digitala valutan. Men kryptovalutor är inte det ”nya guldet”, påpekar Goldman Sachs.
Goldman Sachs: Bitcoin är inte det nya guldet - bitcoin-700_binary_6850305.jpg

Investmentbanken Goldman Sachs menar att guld behåller sin relevans i tillgångsportföljen. I ett brev till sina kunder beskriver Goldman Sachs fördelarna med att investera i den dyrbara metallen.

”Användandet av dyrbara metaller är inte en historisk slump – de är fortfarande de mest värdebevarande tillgångarna”, skriver investmentbanken.

Men banken påpekar också kryptovalutorna är på ingång. Flera kommentatorer har utsett bitcoin till det ”digitala guldet” med motiveringen att utbudet är ändligt, och att man har kunnat utläsa prisuppgångar vid geopolitiska spänningar.

Men Goldman drar slutsatsen att bitcoin inte är en bra värdebevarare.

”Bitcoin har inte alls samma värdebevarande kvaliteter som guld har”, skriver banken.

När bitcoin-kursen nådde rekordnivå, 5 856 mot dollarn, fick det både börsproffs och centralbanker att uttala sig kritiskt. Kina har tagit i med hårdhandskarna mot kryptovalutan, medan Sveriges riksbank inför en egen digital e-krona. Denna kommer emellertid endast fungera som ett digitalt komplement till de fysiska kontanterna och vara regleras hårdare än bitcoin.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.