Goldman Sachs: Recessionsoron är överdriven

Det finns goda skäl att tro att produktionen och sysselsättningen i USA kommer fortsätta att öka i en god takt framöver och att oron för en recession fortsatt kommer att visa sig vara alltför pessimistisk. Det skriver Goldman Sachs chefekonom för USA, Jan Hatzius, i ett kundbrev.
Goldman Sachs: Recessionsoron är överdriven - goldman-sachs-700_binary_6955193.jpg

Han lyfter fram att de finansiella förhållandena pekar mot förbättring och att den tydliga uppgången för bostadsindikatorerna de senaste månaderna bekräftar att de lägre räntorna ger stöd åt den reala ekonomin.

“Mer fundamentalt är de finansiella obalanserna noterbara genom sin frånvaro. Trots höga tillgångspriser och låga reala räntor – vilka båda uppmuntrar hushåll och företag att låna och spendera – så är den privata sektorns finansiella balans fortsatt på en robust +4,5 procent av BNP, en skarp kontrast till betydande underskott vid motsvarande tid vid de tidigare två expansionerna”, enligt chefekonomen.

Hatzius ser fredagens jobbrapport som betryggande och pekar på att trots att jobbtillväxten var något svagare än väntat för september så innebar upprevideringarna för de två föregående månaderna att 3- och 6-månaderssnitten fortsatt ligger över 150.000 nya jobb. Dessutom var hushållsundersökningen klart starkare än väntat.

Chefekonomen konstaterar att jobbrapporten vidgade klyftan mellan hårda data över aktiviteten i den amerikanska ekonomin och den mycket svagare mjuka datan, speciellt ISM-index för industrin.

Goldman Sachs egen indikator över den nuvarande aktiviteten, (current activity indicator, CAI) ligger på 1,3 procent för september, vilket är ungefär samma nivå som den legat på sedan i våras.

Hatzius noterar samtidigt att svagheten i näringslivets förtroende drar ned indikatorn, vilket speglar en ökad osäkerhet kring den politiska utvecklingen som inte väntas försvinna inom kort.

Sammantaget tror chefekonomen att höjningen av de amerikanska tullarna den 15 oktober på import från Kina för 250 miljarder dollar kan komma att senareläggas åtminstone en kort period. Detta för att ge förhandlarna lite mer tid att hamra ut ett mini-avtal efter att den kinesiska delegationen ledd av vice premiärministern Liu He anländer till Washington för samtal den 10-11 oktober.

“Men oavsett utfallet på kort sikt så räknar vi inte med något slut på konflikten någon gång snart, och ser inget omfattande handelsavtal mellan USA och Kina förrän tidigast efter valet i USA 2020”, skriver Hatzius och tillägger att den politiska osäkerheten sannolikt kommer att fortsätta att tynga sentimentet under överskådlig tid.

Han tonar samtidigt ned den svagaste aspekten av fredagens arbetsmarknadsrapport, det oväntat låga utfallet för lönerna, och tycker inte att allt för mycket ska läsas in i detta.

Hatzius bedömer vidare att Federal Reserve kommer att sänka styrräntan med ytterligare 25 punkter vid FOMC-mötet den 29-30 oktober, trots att kommittén fortsatt är något delad.

Han hänvisar till Fed-chefen Jerome Powell som vid upprepade tillfällen refererat till de justeringar på 75 punkter som gjordes 1995-96 och 1998.

“Om vi har rätt att kommittén väntas sluta lätta (på penningpolitiken) efter nästa sänkning, kommer ordförande Powell att få ett tufft jobb vid presskonferensen 30 oktober”, enligt Hatzius, som tillägger att även en balanserad diskussion som undviker att skicka ett tydligt budskap om att “vi är klara” riskerar att leda till stigande räntor och en märkbar åtstramning av de finansiella förhållandena.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.